ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Anual, peste 10 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral

08:58 | 31.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. În Republica Moldova, anual, peste 10 mii de persoane suferă un accident vascular cerebral, acesta fiind principala cauză de handicap pentru populația adultă. Datele au fost făcute publice de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) în contextul marcării Zilei mondiale a accidentului vascular cerebral (AVC), comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, 13% dintre pacienții cu AVC sunt în categoria de vârstă aptă de muncă. Până la 90% din accidentele vasculare cerebrale ar putea fi prevenite prin abordarea factorilor de risc: hipertensiunea arterială, alimentația nesănătoasă, fumatul, excesul de alcool, sedentarismul.

Datele OMS arată că la nivel mondial, AVC a atins proporții epidemice, estimându-se că 1 din 4 adulți cu vârsta de peste 25 de ani va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieții. Pentru moment, peste 110 milioane de oameni din întreaga lume au suferit un accident vascular cerebral.

Conform specialiștilor, AVC apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă. Fără sânge, celulele creierului pot fi deteriorate sau pot muri. Impactul AVC poate fi pe termen scurt și lung, în funcție de faptul ce parte a creierului este afectată și de cât de repede este tratată. Supraviețuitorii accidentului vascular cerebral se pot confrunta cu dizabilități ample, inclusiv dificultăți de mobilitate și de vorbire, precum și modul în care gândesc și simt.

La data de 29 octombrie, este marcată Ziua mondială a accidentului vascular cerebral (AVC).

img22008186

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!