ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au prognozat un început de noiembrie cu temperaturi variabile

14:16 | 31.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 31 oct. /MOLDPRES/. Ultima lună de toamnă va începe cu vreme variabilă şi temperaturi caracteristice pentru această perioadă, care vor scădea în următoarele zile, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Meteorologii au prognozat pentru săptămâna curentă cer însorit şi valori termice care vor atinge maxima de 20 de grade Celsius, însă de joi, 3 noiembrie, vremea se va răci, ajungând în weekend la maxima de 15 grade.

Sinopticienii de la Serviciul Hidrometeorologic de Stat afirmă că noiembrie este ultima lună din an, când în medie pentru şirul multianual de observaţii se înregistrează temperatură medie lunară pozitivă a aerului: aceasta constituie în teritoriu de la +2ºC în nord până la +5ºC în sudul țării. Cel mai rece noiembrie din toată perioada de măsurări instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului s-a înregistrat în anul 1993, anul 1993, când temperatura medie lunară a aerului a variat între -1,8ºC (Comrat, Cahul) și -3,3ºC (Briceni). Cea mai caldă lună noiembrie a fost în anul 2010, când temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +8,2ºС (Briceni) şi +11,1ºС (Cahul).

În calendarul popular, cea de-a 11-a lună a anului este numită Brumar. În calendarul lucrărilor agricole, în această perioadă sunt însămânțate toate grânele de toamnă şi totul este gata pentru iernat. Noiembrie începe în aceeaşi zi a săptămânii ca şi martie în fiecare an şi ca februarie, cu excepţia anilor bisecţi. Primele zile ale lui noiembrie sunt respectate cu sfinţenie în calendarul popular. În prima săptămână, cunoscută de bătrâni ca ”Săptămâna Miriştei” se ară pământul şi se pregătesc însămânţările de primăvară, indică mai multe surse.

Foto: SHS

img22008206

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!