ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Președintele rus cere Ucrainei să garanteze securitatea coridorului pentru exportul cerealelor

09:20 | 01.11.2022 Categorie: Externe

Moscova, 1 nov. /MOLDPRES/. Vladimir Putin a cerut luni Ucrainei să garanteze siguranţa navelor care folosesc coridorul pentru exportul de cereale și a acuzat o "ameninţare" după un atac care a vizat flota rusă din Crimeea, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Putin a declarat că "Ucraina trebuie să garanteze că nu va exista nicio ameninţare la adresa siguranţei navelor civile". Șeful staului rus a învinuit Kievul că a folosit coridorul de cereale pentru atac şi că aceasta a justificat retragerea sa din acordul privind exporturile ucrainene.

Președintele rus consideră că "acest atac a fost lansat de Ucraina împotriva navelor Flotei Mării Negre. Ei au creat un pericol pentru navele noastre şi navele civile", subliniind în acelaşi timp că Rusia nu s-a retras din acordul privind exporturile de cereale ucrainene, ci l-a "suspendat".

Șefii diplomațiilor ruse şi turce, Serghei Lavrov şi Mevlut Cavusoglu, au abordat problema luni, într-o convorbire telefonică, potrivit Moscovei.

Kremlinul a declarat duminica trecută că a recuperat rămăşiţele unei drone utilizate cu o zi înainte pentru a ataca flota sa din Sevastopol, în Crimeea, susţinând că aceste drone au folosit coridorul de securitate dedicat transportului de cereale şi că una dintre ele ar fi putut fi lansate de pe "o navă civilă" închiriată în cadrul Iniţiativei de la Marea Neagră.

Foto: digi24.ro

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!