ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

10:15 | 01.11.2022 Categorie: Comunicate

Modalitățile de fortificare a cooperării moldo-kazahe discutate la Astana

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. O delegație a Republicii Moldova condusă de către secretarul de stat Ruslan Bolbocean a efectuat o vizită de lucru în Republica Kazahstan. Din componența delegației a făcut parte și secretarul de stat al Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Constantin Borosan. Vizita a avut loc în contextul înțelegerilor convenite de către președinții Republicii Moldova și Republicii Kazahstan în cadrul întrevederii recente desfășurate în marja Adunării Generale a ONU.

Programul vizitei a inclus o serie de întâlniri cu oficialii kazahi, inclusiv cu viceministrul afacerilor externe Yermukhambet Konuspayev, viceministrul pentru energie Asset Magauov, viceministrul industriei și dezvoltării infrastructurii Marat Karabayev, viceministra comerțului și integrării Zhanel Kushukova. Discuțiile purtate au vizat subiectele actuale de pe agenda moldo-kazahă, părțile confirmând interesul reciproc pentru dezvoltarea continuă a relațiilor bilaterale, atât în domeniile tradiționale de cooperare, cât și în cele de perspectivă.

Întâlnirea cu viceministrul de externe Yermukhambet Konuspayev s-au axat pe promovarea continuă a dialogului bilateral la nivel înalt și interinstituțional. Discutând despre contactele pe linia ministerelor de externe, interlocutorii au convenit asupra organizării în perioada următoare a unei runde noi de consultări politice la nivel de secretar de stat / viceministru.

În cadrul întrevederilor cu Viceministrul Energeticii Asset Magauov și cu viceministrul industriei și dezvoltării infrastructurii Marat Karabayev au fost examinate perspectivele colaborării în domeniul energeticii, în special în contextul eforturilor autorităților moldovenești de diversificare a surselor de aprovizionare a țării noastre cu resurse energetice - păcură și cărbune.

Importanța valorificării pe deplin a potențialului existent de intensificare a schimburilor comerciale între cele două țări a fost menționată în cadrul întâlnirii cu viceministra comerțului și integrării Zhanel Kushukova. În acest context, oficialii au convenit asupra demarării acțiunilor comune în vederea pregătirii următoarei ședințe a Comisiei interguvernamentale moldo-kazahe de cooperare comercial-economică, precum și a unui forum bilateral al oamenilor de afaceri.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!