ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rusia extinde zona de evacuare a civililor în Herson

11:43 | 01.11.2022 Categorie: Externe

Kiev, 1 nov. /MOLDPRES/. Persoane numite de regimul lui Putin la conducerea regiunii Herson (sudul Ucrainei) au declarat luni că extind zona de evacuare dinspre fluviul Nipru, reluând acuzaţii respinse de Kiev, potrivit cărora Ucraina s-ar pregăti să atace barajul de la Kahovka pentru a inunda regiunea, relatează  MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Vladimir Saldo, conducătorul ilegal pro-rus al regiunii Herson, parţial ocupată de forţele ruse, a declarat că extinde zona acoperită de un ordin de evacuare a civililor cu încă 15 km pentru a include alte şapte aşezări.

Saldo a afirmat că 'din cauza posibilităţii ca regimul ucrainean să utilizeze metode de război interzise şi a informaţiilor potrivit cărora Kievul pregăteşte un atac masiv cu rachete asupra centralei hidroelectrice Kahovka, există un pericol iminent ca regiunea Herson să fie inundată, (având ca rezultat) distrugerea în masă a infrastructurii civile şi o catastrofă umanitară'.

'Dat fiind această situaţie, am decis să extind zona de evacuare cu 15 km de la Nipru, o decizie ce va permite crearea unei apărări stratificate în scopul de a respinge atacurile ucrainene şi de a apăra civilii', a subliniat Saldo.

Partea ucraineană a dezminţit că ar intenţiona să atace barajul de la Kahovka, o instalaţie cu o înălţime de 30 de metri şi 3,2 kilometri lungime, de dimensiunea Marelui Lac Sărat din SUA (Great Salt Lake), pentru a inunda oraşe şi sate, dintre care mai multe au fost capturate de forţele ruse la începutul războiului.

Afirmaţiile repetate ale Rusiei potrivit cărora Ucraina pregăteşte un atac asupra barajului, care asigură aprovizionarea cu apă a peninsulei anexate Crimeea şi a centralei nucleare din Zaporojie, este un semn că Rusia însăşi are în vedere efectuarea unui astfel de atac, ca apoi să dea vina pe Kiev şi pe susţinătorii occidentali ai acestuia.

Militarii ruși au evacuat zeci de mii de civili în ultimele săptămâni de pe malul de vest al fluviului Nipru, în faţa unei contraofensive ucrainene în sudul ţării. Oficialii instalaţi de Moscova oferă civililor o recompensă unică de 100.000 de ruble (circa 1.628 de dolari) pentru a pleca, iar Moscova le-ar pune la dispoziţie locuinţe în alte regiuni ale Rusiei, aşa cum susţine Saldo.

Kremlinul a proclamat anexarea regiunii Herson luna trecută, împreună cu altele trei (Zaporojie - în sud, Doneţk şi Lugansk - în est), după desfăşurarea aşa-numitelor referendumuri în cele patru regiuni ucrainene, care au fost catalogate drept false şi ilegale de către Kiev şi Occident.

Foto: pbs.org

img22008231

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!