ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kievul cere excluderea Rusiei din grupul celor mai puternice economii ale lumii, G20

13:01 | 01.11.2022 Categorie: Externe

Kiev, 1 nov. /MOLDPRES/. Purtătorului de cuvânt al ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolenko, a pledat marţi pentru excluderea Rusiei din Grupul celor mai puternice economii ale lumii G20 şi revocarea invitaţiei făcute preşedintelui rus Vladimir Putin de a participa la summitul acestui forum luna aceasta în Bali (Indonezia), relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Nikolenko a declarat că 'Putin a recunoscut public că a ordonat atacuri cu rachete împotriva civililor ucraineni şi infrastructurii energetice' a Ucrainei.

Reprezentantul corpului diplomatic ucrainean a explicat că lui Putin, 'care are mâinile pătate de sânge, nu ar trebui să i se permită să stea la aceeaşi masă cu lideri mondiali. Invitaţia lui Putin la summitul de la Bali trebuie revocată, iar Rusia trebuie exclusă din G20'.

Luni, un val de atacuri cu rachete ruseşti a vizat centrale hidroelectrice şi alte infrastructuri energetice şi hidrotehnice de importanţă critică în Ucraina. Rusia a declarat că a lovit ţinte militare şi de infrastructură energetică, dar Ucraina a infirmat, indicând că instalaţiile sale militare nu au fost vizate.

Kremlinul a declarat în aceeaşi zi că atacurile, precum şi decizia Moscovei de a se retrage din acordul privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră au constituit un 'răspuns' la atacul de sâmbătă cu drone împotriva navelor Flotei Rusiei din Crimeea, pe care l-a imputat Ucrainei.

Foto simbol

img22008237

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!