ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a discutat cu parlamentari europeni

14:02 | 01.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut astăzi o întrevedere cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană (CPA RM-UE), în frunte cu europarlamentarul Siegfried Mureșan, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Șefa Executivului a venit cu un mesaj de mulțumire în adresa parlamentarilor europeni pentru susținerea acordată Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană și obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Părțile au făcut o retrospectivă a acțiunilor întreprinse de autoritățile Republicii Moldova, în vederea implementării celor nouă condiții, formulate de Comisia Europeană pentru atingerea aspirațiilor europene ale țării noastre.

În context, Natalia Gavrilița a exprimat interesul Republicii Moldova pentru accesarea cât mai rapidă a  instrumentelor financiare de preaderare (IPA), în calitate de noi candidați la UE. 

„Suntem recunoscători pentru asistența acordată în consolidarea securității energetice a țării noastre. În această perioadă dificilă pe plan global în contextul crizei energetice, care ia amploare în Republica Moldova, avem nevoie de mai multă susținere din partea partenerilor noștri din Vest, inclusiv prin finanțarea bugetară și crearea unui mecanism de solidaritate în cadrul platformei comune a UE de procurare a energiei”, a spus Natalia Gavrilița. 

„Este  prima vizita a Comitetul Parlamentar de Asociere de după obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidată pentru aderare la UE. Majoritatea colegilor mei din Parlamentul European înțeleg faptul că, oferind ajutor Republicii Moldova, ne ajutăm pe noi înșine. Am recepționat mesajele cu care ați venit și le vom aduce pe platforma Parlamentului European”, a declarat europarlamentarul Siegfried Mureșan. 

Printre subiectele discutate se mai numără situația în domeniul energetic, evoluțiile macro-economice și eforturile de instituire a locurilor de muncă și afacerilor, precum și reforma justiției, care reprezintă, în continuare, una din prioritățile majore ale Executivului. Șefa Cabinetului de miniștri a menționat că noua Strategie și Planul de Acțiuni privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022 – 2025 sunt în proces de implementare. În context, membrii delegației UE au menționat că vor fi analizate opțiunile privind acordarea sprijinului financiar necesar pentru punerea în practică a acestor inițiative.

Foto: Guvern

img22008240

img22008240

img22008240

img22008240

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!