ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un grup de istorici au efectuat cercetări arheologice în centrul Chișinăului

14:20 | 01.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Un grup de arheologi de la Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” și specialiști de la Direcția generală de Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău au prezentat astăzi în cadrul unei conferințe de presă rezultatele preliminare ale cercetărilor arheologice din municipiul Chișinău, efectuate în lunile august - septembrie, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, doctorul harbilitat în istorie, Sergiu Musteață, a menționat că cercetările au fost efectuate în două situri și cea mai impresionantă descoperire este legată de urmele unei necropole despre care nu s-a știut, aflată sub nivelul pieței vechi, din parcul Maternității nr.2, de pe bulevardul Grigore Vieru colț cu strada Ierusalim, ceea ce demonstrează că locul a fost populat de o comunitate densă.

”Trebuie să localizăm ca să vedem dacă a aparținut satului Chișinău sau satului Buiucani, dar oricum este la intersecție și densitatea înmormântărilor arată că zona a fost populată și intens folosită. Suprapunerea de morminte ne arată că cimitirul fie că era mic, fie că era deja aglomerat și această descoperire ne încurajează  să cercetăm mai departe zona aceasta istorică a Chișinăului. Așa cum afirmă și colegul meu, arheologul Ion Tentiuc, noi știam că zona este a pieței, dar nu cunoșteam despre amenajare. Cele câteva fotografii de la de la sfârșitul secolului XIX, începutul secolului XX ne arată anumite elemente sau secvențe din structura pieței sau fotografiile  aeriene ne arată câte ceva din ceea ce s-a păstrat la finele celui de-al Doilea Război Mondial. Toate luate împreună, ne ajută să înțelegem mai bine istoria locului  și spiritul acestuia”, a precizat Sergiu Musteață.

Potrivit sursei citate, o altă descoperire impresionantă este cavoul din spatele bisericii ”Sfinții Constantin și Elena”, bine amenajat. Sicriul din lemn este bine păstrat, decorat cu o pânză sau textură originală, cu tortițe bilaterale și scheletul ce aparține unei femei. ”În piață am descoperit multe monede, care ne arată abundența, intensitatea relațiilor comerciale, circuitul pieței, moneda cu care se opera. Acestea se află acum în laboratoare, se curăță, se vor conserva, după care le vom analiza atent privind emiterea lor, valoarea și alte momente ce țin de circuitul monetar din zona respectivă în secolul al XIX, începutul secolului XX. Am descoperit capace de la sticle de bere. Este vorba de fabrica de bere de la Odesa, care aducea bere la Chișinău sau de fabrica de cvas de la Chișinău. Am mai descoperit o zonă a unei construcții, care  probabil a avut destinația unei farmacii, cu foarte mult inventar specific, inclusiv fiole cu lichide. Credem că este din perioada interbelică. Urmează să le dăm în laborator, să le curățim și să venim cu mai multe detalii”, a mai spus Sergiu Mustață.

Săpăturile vor fi reluate în luna aprilie, în cinci situri, între care cele legate de urmele bisericii ”Sfinții Mihail și Gavriil”  din preajma turnului de apă și Seliștea Tătărască. Contractul a fost încheiat între Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă” și Primăria municipiului Chișinău. Proiectul este pe o perioadă de 11 luni și va dura până în luna iulie 2023. Bugetul acestuia constituie cinci milioane de lei.

img22008243

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!