ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Achizițiile publice de valoare mică vor fi mai bine monitorizate

14:36 | 01.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Finanțelor a elaborat un nou regulament ce are în vizor achizițiile publice de valoare mică realizate de către autoritățile/entitățile contractante şi care vor fi mai bine monitorizate. Despre necesitatea acestor modificări s-a discutat la un club de presă organizat ieri, de minister, cu suportul Guvernului și al Uniunii Europene, la care au participat și reprezentanți ai societății civile, transmite MOLDPRES.

Conform reglementărilor actuale, achizițiile de valoare mică sub pragurile stabilite de legislaţie  privind achizițiile publice și achizițiile în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, sunt efectuate în afara sistemului informațional de achiziții publice. „După aprobarea noului regulament, achizițiile de valoare mică de la pragurile 100 mii lei (circa cinci mii de euro) pentru bunuri și servicii, 125 mii lei pentru lucrări și 200 mii lei pentru serviciile sociale vor fi, obligatoriu, desfășurate prin intermediul sistemului electronic național ca achiziții simplificate”, indică Ministerul Finanţelor.

Noul regulament vine şi cu o modificare a pragului pentru achizițiile efectuate în baza facturii de plată, și anume, majorarea acestuia până la suma de 50 mii de lei. „Pentru achizițiile a căror valoare este cuprinsă între 50 mii lei și pragurile amintite, autoritatea/entitatea contractantă are dreptul să încheie contracte directe cu operatorul economic, asigurând utilizarea eficientă a resurselor financiare, transparența, obiectivitatea și imparțialitatea procesului de achiziție și încrederea publică fată de acesta”, conform sursei citate.

Foto: Ministerul Finanțelor

img22008246

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!