ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA critică dur decizia Rusiei de a suspenda participarea sa la acordul privind exportul de cereale

10:55 | 02.11.2022 Categorie: Externe

Washington, 2 nov. /MOLDPRES/. SUA critică Rusia și spune că lui Putin „nu-i pasă” de foametea din lume. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price a declarat, marți, 1 noiembrie, că Rusiei nu-i pasă că lumea suferă de foame și a făcut referire la decizia Moscovei de a-şi suspenda participarea la acordul privind exporturile de cereale ucrainene, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Ned Price a specificat că „orice decizie a Moscovei împotriva acordului este în esenţă un fel de a spune că nu-i pasă. Moscovei nu-i pasă că lumea poate suferi de foamete. Moscovei nu-i pasă că oamenii suferă de foamete”. Price a subliniat că în opinia sa Rusia agravează criza alimentară mondială.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat SUA şi-a exprimat îngrijorarea în special în legătură cu creşterea preţurilor la alimente în întreaga lume, deja constatată din cauza incertitudinii din jurul acordului. Centrul Comun de Coordonare (JCC), însărcinat cu acordul internaţional privind exporturile de cereale ucrainene în Marea Neagră, a anunţat marţi seară suspendarea tuturor deplasărilor de nave de marfă începând de miercuri.

Rusia insistă că a suspendat acordul sâmbătă ca ripostă la atacurile care au vizat flota sa din Marea Neagră.

Înțelegerea a fost semnată la Istanbul la 19 iulie pentru patru luni şi are ca scop prevenirea unei grave crize alimentare, în special în Africa. Acest acord a permis exportul a aproape zece milioane de tone de cereale ucrainene, blocate în porturile Ucrainei de la începutul conflictului la 24 februarie.

img22008273

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!