ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

IGP a lansat campania „Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”

11:06 | 02.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a lansat astăzi campania de informare „Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!”, transmite MOLDPRES.

Potrivit șefului Direcției investigații infracțiuni informatice, Iurie Roșca, în cadrul acțiunii, populația va fi informată despre importanța navigării sigure pe internet și riscurile privind utilizarea mijloacelor electronice de plată.

„În perioada 2021-2022, am primit sute de sesizări cu privire la sustragerea mijloacelor financiare de pe cardurile bancare. În urma acțiunilor ilegale au fost însușite zeci de milioane de lei, de aceea este necesar să informăm cetățenii despre măsurile de precauție. Cardurile bancare sunt instrumente personale de plată, de aceea îndemnăm populația să nu divulge nimănui codurile personale. Totodată, această informație nu trebuie transmisă prin sms sau prin telefon unor persoane dubioase”, a spus Iurie Roșca.

Sursa citată a îndemnat populația să fie prudentă și în cazul unor tranzacții online. „Când efectuăm o plată electronică trebuie să ne asigurăm că site-ul pe care facem transferul este unul sigur. Din cauza pandemiei COVID-19, cetățenii au început să utilizeze mai des aceste metode de plată, astfel a crescut și numărul infracțiunilor. Din păcate, escrocii contactează prin diverse modalități persoanele, se dau drept reprezentanți ai băncilor și solicită datele personale pe care le folosesc pentru sustragerea banilor. Cel mai des, victime ale făptașilor sunt persoanele din mediul rural sau studenții. Anul acesta, numărul infracțiunilor s-a diminuat puțin, însă rămâne la un nivel destul de înalt”, a afirmat reprezentantul IGP.

Campania de informare „Fii Precaut! Utilizează în siguranță cardurile de plată!” se desfășoară la nivel național. Totodată, peste 100 de polițiști au fost instruiți privind fraudele din acest domeniu pentru a oferi suport cetățenilor în situații de risc.

Conform legislației, persoana găsită vinovată de furt sau escrocherie riscă de la trei la șapte ani de închisoare, în funcție de valoarea prejudiciului material cauzat.

img22008274

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!