ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova a adoptat o Declarație comună

11:13 | 02.11.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova solicită instituțiilor UE să înceapă negocierile de aderare cu Moldova îndată ce țara noastră îndeplinește cele nouă recomandări înaintate în Avizul său. Recomandarea se conține în Declarația finală a celei de-a 12-a reuniuni a Comitetului sus-numit, comunică MOLDPRES.

În document se solicită Comisiei Europene să comunice Republicii Moldova, în timp util, condițiile suplimentare necesare procesului de aderare și să asiste țara noastră în pregătirea unei strategii cuprinzătoare de preaderare. De asemenea, parlamentarii cer instituțiilor europene să asigure sprijin financiar rapid și suplimentar, inclusiv fonduri europene nerambursabile, pentru a susține procesul de aderare a Moldovei și pentru gestionarea crizei energetice din țara noastră. În context, se solicită Comisiei Europene să ofere R. Moldova, cât mai curând posibil, acces la Instrumentul de asistență pentru preaderare (IPA III).

Documentul adoptat salută solidaritatea și sprijinul continuu oferit de către autoritățile moldovenești refugiaților ucraineni și accentuează rolul cheie pe care l-a avut până acum Republica Moldova pentru siguranța și stabilitatea Uniunii Europene. Comitetul Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova invită UE să sprijine țara noastră în modernizarea capacităților de apărare și în consolidarea securității, stabilității și rezilienței naționale, având în vedere provocările de securitate cu care se confruntă.

Parlamentarii mai cer încheierea unui acord între Uniunea Europeană și R. Moldova privind eliminarea tarifelor de roaming, precum și liberalizarea totală a comerțului și transportului din Moldova în Uniunea Europeană și accelerarea integrării țării noastre în piața unică europeană.

Ieri, Parlamentul a găzduit cea de-a 12-a reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE – R. Moldova. Reuniunea a fost prima de la acordarea statutului de țară candidată UE Moldovei în iunie.

img22008275

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!