ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bijuterii de 230 mln de dolari au fost confiscate în cazul nepotului ex-președintelui din Kazahstan

13:13 | 02.11.2022 Categorie: Externe

Astana, 2 nov. /MOLDPRES/. Organele anticorupție din Kazahstan au anunțat miercuri, 2 noiembrie, confiscarea de pietre prețioase și bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari într-un caz în care este implicat nepotul fostului președinte Nursultan Nazarbaiev, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

Instituțiile abilitate au precizat într-un comunicat că „urmare a operațiunilor de percheziție în țări străine, au fost confiscate și returnate statului pietre prețioase și bijuterii în valoare de peste 230 de milioane de dolari”.

Operațiunea are loc în cadrul unei noi anchete asupra omului de afaceri Kairat Satybaldy – nepotul fostului președinte Nursultan Nazarbaiev, care a condus țara timp de trei decenii, până în 2019, a declarat pentru AFP Agenția anticorupție. Arestat în martie și acuzat de deturnare de fonduri de la Kazakhtelecom – operatorul național de telecomunicații – și de „alte infracțiuni împotriva securității statului”, Satybaldy, primul membru al familiei Nazarbaiev care a fost arestat, a fost condamnat în septembrie la șase ani de închisoare.

Autoritățile au declarat că „300 de milioane de dolari investiți de K. Satybaldy în valori mobiliare străine vor fi în curând incluse în bugetul Kazahstanului”.

Peste 230 de persoane au fost ucise în revolte în ianuarie anul trecut din motive care rămân un mister. Actualul președinte, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că revoltele au fost rezultatul unui complot străin al „teroriștilor” pentru a prelua puterea, dar nu a furnizat niciodată dovezi în acest sens. Tokayev, care candidează pentru a fi reales în 20 noiembrie, a încercat de atunci să își consolideze poziția și să o slăbească pe cea a predecesorului său autoritar.

img22008276

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!