ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Justiției

14:16 | 02.11.2022 Categorie: Comunicate

Sergiu Litvinenco a discutat cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană despre reformele din justiție

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a avut astăzi o întrevedere cu membrii delegației UE la Comitetul Parlamentar de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană, în frunte cu europarlamentarul Siegfried Mureșan. Ministrul le-a mulțumit parlamentarilor europeni pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova și obținerea statutului de țară candidată pentru aderare la UE.

În cadrul discuțiilor, oficialii au vorbit despre acțiunile întreprinse în vederea implementării celor 9 recomandări, formulate de Comisia Europeană pentru atingerea aspirațiilor europene ale țării noastre, dintre care 6 țin de domeniul justiției. De asemenea, Sergiu Litvinenco a făcut o trecere în revistă a principalelor inițiative promovate de Ministerul Justiției cu scopul de a reforma sistemul de justiție, de a combate corupția și de a avea instituții funcționale cu oameni integri și profesioniști. „Suntem la prima etapă de implementare a reformei justiției - verificarea integrității candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii și al Consiliului Superior al Procurorilor. Imediat ce vom avea un CSM funcțional, va începe reforma Curții Supreme de Justiție. În acest sens, avem și opinia pozitivă a Comisiei de la Veneția asupra proiectului de lege. Desigur, ne dorim ca reforma justiției să se întâmple mai rapid, dar schimbările nu pot fi făcute peste noapte și e nevoie de mai mult timp și resurse”, a menționat ministrul Justiției.

Europarlamentarii au remarcat progresele pe anumite domenii și ne-au încurajat să continuăm reformele în justiție și lupta cu corupția, asigurându-ne că putem conta pe susținerea din partea instituțiilor europene, pentru ca sistemul judecătoresc să fie funcțional, iar cetățenii să aibă încredere în actul de justiție.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!