ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANRE a majorat tarifele la energia electrică

19:05 | 02.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a examinat și aprobat astăzi, în ședință publică extraordinară, prețurile reglementate pentru energia electrică livrată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune, transmite MOLDPRES.

Astfel, urmare a unei analize minuțioase a datelor prezentate de furnizori, au fost aprobate următoarele prețuri reglementate de furnizare a energiei electrice de către ÎCS „Premier Energy” SR., diferențiate în funcție de punctele de delimitare sau locurile de consum ale consumatorilor finali:

413 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport; 428 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 430 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune înaltă (35–110 kV); 443 bani/kWh - de tensiune medie (6–10 kV); 477 bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).

Pentru SA „Furnizarea Energiei Electrice Nord” au fost aprobate următoarele prețuri reglementate diferențiate: 387 bani/kWh pentru energia electrică furnizată la punctele de intrare în rețelele electrice de transport; 401 bani/kWh - la punctele de ieșire din rețelele electrice de transport; 420 bani/kWh pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de tensiune medie (6–10 kV); 481bani/kWh - de tensiune joasă (0,4 kV).

Noile prețuri reglementate vor fi aplicate din 4 noiembrie curent, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Principalele motive care au generat ajustarea în regim de urgență a prețurilor pentru energia electrică furnizată consumatorilor au fost următoarele: întreruperea contractelor de procurare a energiei electrice din Ucraina urmare a bombardării în perioada lunii octombrie și distrugerii în proporție de 50% de către Federația Rusă a infrastructurii energetice ucrainene; refuzul Centralei electrice din Dnestrovsc (MGRES) să extindă contractul de furnizare a energiei electrice pentru Republica Moldova și stoparea totală a livrărilor începând cu 01.11.2022; reorientarea procurării unor volume de circa 80% din energia electrică necesară, de pe piața europeană; majorarea semnificativă a prețului energiei electrice procurate din spațiul european, care influențează direct prețul mediu calculat.

img22008307

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!