ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rectorul USM, istoricul Igor Şarov, își sărbătorește cea de-a 55-a aniversare

11:49 | 03.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 3 nov. /MOLDPRES/. Rectorul Universității de Stat din Moldova, Igor Șarov, doctor în istorie, conferențiar universitar, ex-ministru al Educației, Culturii și Cercetării, își sărbătorește astăzi ce-a de-a 55-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut în 1967 în oraşul Căuşeni. În 1984-1991, îşi face studiile la Facultatea de Istorie a Universităţii de Stat din Moldova şi în 1992-1995 – doctorantura la USM, obţinând titlul de doctor în istorie cu teza „Basarabia în istoriografia rusă”. A fost lector la USM, Facultatea de Istorie, lector superior, conferenţiar universitar. În 2009 a fost decan al Facultăţii de Istorie şi Filozofie.

Igor Şarov a publicat peste 100 de articole ştiinţifice, studii, monografii (unele în colaborare), culegeri de documente, care au văzut lumina tiparului la Chişinău, Iaşi, Bucureşti, Oradea, Cluj-Napoca, Moscova, Manchester şi în alte oraşe.

În calitate de cercetător, este preocupat preponderent de perioada secolului XX a istoriei RSSM (deportări, foamete, colectivizare forţată, rusificare şi falsificare a istoriei). A fost membru al Comisiei naţionale pentru studierea şi aprecierea regimului totalitar comunist (2010). Ca editor, a elaborat şi pregătit pentru tipar manuale pentru licee şi universităţi, culegeri de documente etc. În 1992, Igor Şarov a elaborat, în colaborare cu Igor Ojog, primul manual de Istorie a Românilor în R. Moldova.

În perioada 2013-2017, Igor Şarov a fost viceministru al Culturii, iar la 25 octombrie 2017, a fost numit în funcţia de secretar general de stat în cadrul Ministerului Culturii, Educaţiei şi Cercetării (MECC). A devenit conducătorul aceluiași minister în martie 2020. În decembrie 2020, Igor Șarov a fost ales rector al  Universității de Stat din Moldova. 

În calitate de preşedinte al Comisiei de editare a cărţii naţionale, a susţinut publicarea a peste 300 de volume de proză, poezie, publicistică, istorie, precum şi alte  lucrări, care ţin de promovarea patrimoniului cultural naţional.

Igor Şarov este, de asemenea, preşedinte al Asociaţiei Obşteşti „Syllabus”, vicepreşedinte al Uniunii Editorilor din Moldova, membru al Senatului Universităţii de Stat din Moldova, preşedinte al Consiliului Ştiinţific al Facultăţii de Istorie şi Filozofie al USM, membru al colegiului de redacţie al Revistei de istorie a Moldovei, al revistei „ANTIM” şi membru al colegiului de redacţie al revistei „Promemoria”. În 2017,  lui Igor Șarov i s-a conferit titlul de Cetățean de onoare al raionului Căușeni, pentru aportul său în dezvoltarea raionului și implicarea în restaurarea  Bisericii ”Adormirea Maicii Domnului” din Căușeni.

img22008322

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!