ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 8 noiembrie, locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc Kasîm

09:00 | 08.11.2022 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 nov. /MOLDPRES/. Locuitorii din UTA Gagauz-Yeri sărbătoresc astăzi Kasîm, marcată tradiţional în ziua când creştinii ortodocşi de rit vechi prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Dumitru, transmite MOLDPRES.

În autonomia găgăuză sărbătoarea populară Kasîm semnifică încheierea recoltării şi pregătirea de iarnă. În această zi, proprietarii de oi îşi numără animalele, plătesc munca ciobanilor şi mână oile în ocol pentru iernat. În limba găgăuză “kasîm” este denumirea populară a lunii noiembrie.

De Kasîm, în fiecare localitate din regiune sunt organizate servicii divine şi mese de sărbătoare, activităţi artistice şi sportive, însă cea mai bogată agendă o au autorităţile municipiului Ceadâr-Lunga. Anume aici, se desfăşoară expoziţia-târg a crescătorilor de animale din zonă.

Conform unei hotărâri a Adunării Populare a UTA Gagauz-Yeri, 8 noiembrie este declarată zi liberă în autonomie.

Sărbătorile Kasîm, Hederlez, Pipiruda ş.a. sunt incluse într-un proiect de salvgardare a limbii și tradițiilor culturale găgăuze în Republica Moldova, iniţiat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării cu susţinerea Ambasadei SUA la Chişinău.

Foto: discovergagauzia.md

img22008445

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!