ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

13:59 | 10.11.2022 Categorie: Comunicate

Republica Moldova și Republica Estonia marchează 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Astăzi se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova și Republica Estonia, eveniment care prilejuiește efectuarea unui bilanț al cooperării dintre țările noastre și reiterarea angajamentului ferm pentru dezvoltarea în continuare a relațiilor în plan bilateral, a agendei pentru integrare europeană, cooperarea regională și multilaterală.

În decursul ultimelor trei decenii, relațiile de prietenie moldo-estoniene, bazate pe încredere reciprocă, au cunoscut o evoluție pozitivă în spiritul aspirațiilor noastre de regăsire în familia țărilor europene. Dialogul politico-diplomatic intens și cooperarea în plan comercial-economic, social și cultural au adus numeroase beneficii cetățenilor ambelor state. Au avut loc numeroase întrevederi și schimburi de vizite la nivel de șefi de stat, de guvern, membri ai guvernului, conducerii ale celor două legislative și numeroase delegații care au consolidat relațiile interumane.

Republica Estonia susține, în mod constant, eforturile Republicii Moldova de integrare în Uniunea Europeană și sprijină ferm procesul de modernizare și transformare a țării noastre, în special, prin realizarea mai multor proiecte de asistență pentru dezvoltare în comunitățile din toată țara. R. Moldova apreciază deschiderea și susținerea autorităților estoniene manifestată în contextul acordării statutului de țară-candidat la Uniunea Europeană, care reprezintă o dovadă în plus a prieteniei și solidarității dintre țările noastre.

Aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice constituie un prilej excelent pentru extinderea în continuare a unei cooperări bilaterale consistente în domenii de interes reciproc, inclusiv politic, comercial-economic, social, cultural, educațional și științific. Republica Moldova rămâne ferm angajată în vederea consolidării și aprofundării pe viitor a parteneriatului moldo-estonian, precum și a identificării noilor oportunități de dezvoltare și diversificare a relațiilor bilaterale, bazate pe valori comune împărtășite cu Estonia.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!