ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Apărării

15:20 | 10.11.2022 Categorie: Comunicate

Cooperarea moldo-franceză în domeniul militar, discutată la Paris

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. Ministrul Apărării Anatolie Nosatîi și vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu au avut, astăzi, o întrevedere  cu ministrul francez al Apărării Sebastien Lecornu, la sediul instituției de la Paris. Aceasta este prima întâlnire oficială între miniștrii Apărării ai Republicii Moldova și Republicii Franceze.

Oficialii au discutat despre relațiile de cooperare bilaterală pe segment militar, modernizarea Armatei Naționale,  participarea în misiuni de menținere a păcii, precum și perspectivele de consolidare a parteneriatului dintre armatele Republicii Moldova și Franței.

Anatolie Nosatîi a mulțumit omologului său pentru instruirea militarilor și angajaților civili ai Armatei Naționale în școli de profil din Franța, schimbul de experiență între cadeții militari din cele două țări, precum și pentru suportul financiar şi logistic oferit de Guvernul francez la dezvoltarea Centrului Lingvistic al Academiei Militare a Forţelor Armate “Alexandru cel Bun”.

În același context, ministrul Nosatîi și-a exprimat convingerea că parteneriatul bilateral între instituțiile de apărare ale celor două state se va intensifica prin acțiuni de sprijinire a reformei de apărare derulate în Armata Națională, inclusiv prin intermediul Instrumentului European pentru Pace (EPF) și Iniţiativei de Dezvoltare a Capacităţilor  de Apărare (DCBI).

Totodată, cei doi miniștri au vorbit despre situația regională de securitate și susținerea acordată de guvernul francez la procesul de integrare europeană a țării noastre. În acest context, ministrul Nosatîi a declarat că Franța este un partener credibil și activ, care a sprijinit inițiativele de integrare europeană ale Republicii Moldova, consolidarea parteneriatului cu Alianța Nord-Atlantică,  precum și cu organizațiile internaționale.

Acordul între Ministerul Apărării al Republicii Moldova și Ministerul Apărării al Republicii Franceze cu privire la colaborarea bilaterală în domeniul apărării a fost semnat la Paris, la 15 iulie 1998.

Vizita de lucru a ministrului Anatolie Nosatîi în Franța are loc în contextul participării la ”Forumul păcii” , în componența delegației condusă de Viceprim-ministru, Ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!