ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Necesitatea evacuării posturilor ilegale din Zona de Securitate a fost reiterată de către Delegația R. Moldova în CUC

19:41 | 10.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 10 nov. /MOLDPRES/. La Bender s-a desfășurat astăzi ședința săptămânală a Comisiei Unificate de Control (CUC), în cadrul căreia a fost aprobat un observator militar din partea Republicii Moldova, relatează MOLDPRES cu referire la Biroul politici de reintegrare.

Subiectul posturilor structurilor de forță transnistrene, instalate ilegal în perimetrul Zonei de Securitate (ZS) a fost prioritar pe agenda discuțiilor delegației moldovenești.

Astfel, a fost atrasă atenția asupra inadmisibilității funcționării așa-numitelor posturi de „grăniceri”, care prin amplasarea lor creează situații de conflict și încalcă în mod excesiv drepturile si libertățile cetățenilor care locuiesc în ZS, fapt elucidat în raportul Comandamentului Militar Întrunit pentru perioada 2-8 noiembrie curent, fiind scos în evidență incidentul din 4 noiembrie care a avut loc în apropierea s. Cocieri din raionul Dubăsari.

Reprezentanții Delegației Republicii Moldova au reiterat poziția de principiu cu privire la obligativitatea înlăturării posturilor ilegale, precum și necesitatea respectării statutului misiunii de pacificare, cu aplicarea mecanismelor existente pentru a nu admite manifestări impertinente în ZS.

În contextul problematicii abordate, Misiunea OSCE a prezentat un raport de monitorizare a situației din ZS, prin care a confirmat prezența barierelor/ posturilor de blocare a liberei circulații, instalate în mod unilateral și fără consimțământul CUC, cu personal înarmat al structurilor de forță.

Este de menționat că exponenții Tiraspolului pe parcursul mai multor ședințe de lucru demonstrează lipsa de receptivitate pentru atingerea unei decizii de consens pe marginea subiectului.   

Consultări suplimentare în acest sens vor avea loc la Bender la următoarea ședință CUC.

img22008560

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!