ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte de criticul muzical și jurnalista Rodica Iuncu a fost lansată la o bibliotecă din capitală

18:14 | 11.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 11 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca publică ”Onisifor Ghibu” din Chișinău a fost lansată astăzi cartea ”Niciodată pierdută, feminitatea”, semnată de criticul muzical și jurnalista Rodica Iuncu, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Rodica Iuncu a menționat că volumul are 128 de pagini, a apărut într-un tiraj de 600 de exemplare și este un documentar despre spectacolul scenei și al vieții a șapte artiste: Tamara Ceban, Angela Păduraru, Maria Drăgan, Nina Ermurachi, Tamara Chițaniuc, Ana Barbu, Maria Bieșu, care și-a început activitatea în Orchestra de muzică populară ”Fluieraș”.

”Cele șapte artiste incluse în filele cărții – toate decedate – sunt nume cunoscute în circuitul valoric basarabean, unele dintre ele de rezonanță internațională, interprete extrem de diferite ca talent, expresie, stil, repertoriu, dar toate având o circumstanță în comun, aceea de a-și fi trăit partea cea mai prolifică a creației, a prezenței lor scenice în perioada regimului sovietic de ocupație, cu toate consecințele care și-au pus amprenta asupra vieții lor”, a precizat autoarea.

Prezentă la eveniment, cântăreața Zinaida Julea a afirmat că Rodica Iuncu a avut inspirația de a scrie un eseu memorabil, ca să nu fie uitate, aceste nume sonore. În context, compozitorul Constantin Rusnac a afirmat că este o lucrare foarte bine documentată, iar scriitoarea Maria Șleahtițchi a remarcat că este o carte album și o carte-eseu, aceasta fiind ilustrată cu lucrări ale artistelor Maria Saca-Răcilă și Elena Rotaru. Potrivit scriitorului Constantin Cheianu, moderatorul manifestării, autoarea a reușit să aducă în aceste pagini niște amintiri fantastice despre cele șapte cântărețe.

Rodica Iuncu s-a născut pe 23 februarie 1952, în satul Larga, raionul Cahul. A absolvit Şcoala Specială de Muzică „E. Coca” a Conservatorului din Chişinău (astăzi Liceul de Muzică „C. Porumbescu”), în 1970 și este licenţiată a Facultăţii de Filologie, secţia de jurnalism a Universităţii de Stat din Chişinău, 1975. În 2007 a debutat editorial cu ”Spectacolul scenei și al vieții”, volum de eseuri şi critică muzicală dedicat celor mai cunoscuţi artişti, interpreţi de muzică clasică din R. Moldova, urmat de cartea ”Păstorul solitar sau Naiul lui Vasile Iovu” (2015). În 1980 i s-a conferit titlul de ”Om Emerit al Culturii”.

img22008595

img22008595

img22008595

img22008595

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!