ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Moldovan Național Youth Orchestra a apărut în premieră într-un album de jazz simfonic

15:22 | 14.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 nov. /MOLDPRES/. Moldovan National Youth Orchestra a colaborat în premieră la înregistrarea unui album de jazz simfonic al Elenei Mîndru, artistă româncă stabilită în Finlanda, intitulat sugestiv ”Hybrid”, care include compoziții proprii, colinde și cântece românești și finlandeze, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, dirijorul Andriano Marian a afirmat că este o bucurie să anunțe primul album în care se regăsește Moldovan Youth Orchestra - ”Hybrid”, realizat de Elena Mîndru Turunen. ”Este un album delicios ce combină colinde, muzică românească și finlandeză care a fost înregistrat în cadrul unui concert live hibrid (!) în octombrie 2020, o premieră în jazz-ul european. Putem spune cu încredere că e un bun început spre promovarea internațională a orchestrei prin instrumentele digitale”, a precizat dirijorul Orchestrei Naționale de Tineret.

Potrivit sursei citate, albumul este disponibil pe CD, vinyl și BluRay, inclusiv pe Spotify. ””Hybrid” vine cu o poveste muzicală care celebrează, prin emoții și trăiri concentrate în 9 piese, viața hibridă a artistei românce, stabilită în Finlanda. Un amestec de dor de casă, tradiții românești, poezia unui peisaj nordic, vulnerabilitate, familie, oglindirea valorilor copilăriei într-un spațiu cu totul diferit, toate acestea și-au găsit expresia în primul album de jazz simfonic al artistei, alături de cvartetul ei și de Orchestra Națională de Tineret a Moldovei”, a mai spus Andriano Marian.

CD-ul este, de fapt, rezultatul unui proiect realizat în pandemie, octombrie, 2020, cu aceeași orchestră, constând într-un concert hibrid online-offline, intitulat Symphonic meets Jazz. În cadrul concertului solista Elena Mîndru și cvartetul finlandez au fost ”prezenți” doar în variantă video și audio, sub forma unei proiecții, singurii prezenți pe viu fiind membrii orchestrei și dirijorul. Datorită profesionalismului echipei de editare audio și video, sincronul s-a realizat desăvârșit.

Elena Mîndru este una dintre cele mai titrate și premiate voci din generația română de tineri muzicieni de jazz, deținătoarea premiului II la Montreux Shure Voice Jazz Competition, unul dintre cele mai prestigioase competiții de profil din lume. În paralel cu cariera solistică, Elena Mîndru este director executiv al Oulun Musiikkijuhlat, unul dintre festivalurile cele mai importante din Finlanda.

Cântăreața Elena Mîndru va concerta pentru prima dată în R. Moldova pe 21 decembrie, la concertul  Pop Simfonic 8, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”. De asemenea, pe 22 decembrie este programat un concert inedit de jazz în colaborare cu Cristian Chiaburu (TBD).

Albumul ”Hybrid” este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național din România. 

img22008639

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!