ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O carte despre Mitropolitul Gurie Grosu și revista ”Luminătorul” a fost lansată la Chișinău

18:16 | 15.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. La Biblioteca Municipală ”B.P. Hasdeu” a fost lansată astăzi cartea ”Mitropolitul Gurie și revista ”Luminătorul”, ediție îngrijită și coordonată de Silvia Grosu și Viorel Cojocaru,  informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Silvia Grosu, doctor în istorie, conferențiar universitar, a menționat că acesta este al patrulea volum despre viața și activitatea Mitropolitului Basarabiei Gurie Grosu, la 145 de ani de la naștere (1877–1943). Trilogia „Mitropolitul Gurie - misiunea de credință și cultură” a fost editată  în anii 2007-2018.

”Volumul are 324 de pagini și este dedicat revistei ”Luminătorul”, reper de vrednicie pe dimensiunea culturală a Bisericii Ortodoxe din Basarabia, devenită ulterior și reper de prestigiu pentru procesul de constituire a presei naționale basarabene. Culegerea de articole reproduce integral un șir de articole din paginile revistei ”Luminătorul”, semnate de Gurie Grosu sau cu referire directă la activitatea sa. Editarea prezentului volum cu articole și documente din paginile primei noastre reviste în limba maternă – ”Luminătorul” – este binevenită pentru cercetători, pentru slujitorii cultului și pentru un cerc larg de cititori”, a precizat Silvia Grosu.

Prezent la eveniment, profesorul universitar Anatol Petrencu a afirmat că lucrarea este un volum important pentru cunoașterea trecutului nostru. În context, istoricul Ion Negrei a subliniat că prin această carte, noi înaintăm în cercetare spre cunoașterea trecutului nostru. Pe marginea volumului s-au mai pronunțat scriitorul Vasile Malanețchi, protoiereul Petru Buzuruz, Silvia Grosu, Viorel Cojocaru ș.a. 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!