ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

MAI a pus în acțiune Planul de contingență în cazul deconectărilor de la sistemul energetic

21:33 | 15.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Afacerilor Interne informează că o dată cu întreruperea energiei electrice din seara zilei de 15 noiembrie în mai multe localități din țară și unele zone ale capitalei, a fost pus în aplicare Planul de Contingență Național al MAI, pentru situații generate de deconectări de la rețelele electrice, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituției, acest document prevede măsuri și acțiuni speciale de asigurarea ordinii publice și siguranței cetățenilor, precum și asigurarea funcționării activităților la sediile instituționale, în cazul deconectărilor de la sistemul energetic.

Astfel, pe perioada în care nu a funcționat sistemul energetic în anumite zone din țară, cele trei dispecerate de bază ale IGSU, care asigură serviciul 112, nu a avut nici o întrerupere de energie, datorită sistemelor de rezervă pentru alimentare cu energie electrică. La fel, s-a procedat în cazul punctelor de trecere a frontierei, stațiilor de pompieri și salvatori, dispeceratelor de poliție. În unele inspectorate teritoriale de poliție, energia electrică a fost întreruptă pentru o perioadă de până la jumătate de oră. La această oră toate sediile sistemului afacerilor interne sunt conectate la energie electrică, fiind restabilită alimentarea cu electricitate în toată țara.

MAI asigură cetățenii că forțele sistemului afacerilor interne sunt prezente la datorie în orice moment și în orice situație, pentru a-i proteja și a le asigura securitatea socială.

Întrucât bombardamentele Rusiei asupra sistemului energetic din Ucraina afectează grav rețelele energetice, MAI recomandă cetățenilor să economisească energia electrică la maxim, pentru a nu se crea suprasarcini în rețele, care pot determina deconectări în regim automat.

img22008684

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!