ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Producătorii de mere au identificat soluţii pentru exportul din recolta anului curent

12:36 | 16.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 16 nov. /MOLDPRES/. Producătorii și exportatorii de mere, membri ai Asociației Moldova Fruct, au participat ieri la un atelier de lucru cu genericul ”Diversificarea piețelor pentru merele moldovenești”, pentru a discuta perspective de export al fructelor pe noi piețe și depășirea barierelor de intrare pe piețele alternative, precum și menținerea pe cele existente, transmite MOLDPRES.

Potrivit Moldova Fruct, în acest an, producția globală de mere în Moldova a fost de circa 400 de mii de tone, ceea ce constituie cu 40% mai puțin decât anul precedent. În perioada iulie-octombrie s-au exportat 31 de mii de tone de mere. Totodată, se estimează că din recolta curentă circa 240 de mii de tone vor fi livrate pentru procesare, iar 12 mii de tone au fost deja comercializate pe piața locală. În depozitele frigorifice, la data de 1 noiembrie, sunt stocate aproximativ 117 mii de tone de mere, ceea ce este mai puțin cu aproximativ 100 mii de tone, față de 1 noiembrie 2021.

Participanții la eveniment au ajuns la concluzia că este necesară cooperarea în interiorul sectorului pentru a face față concurenței pe piețele alternative, validarea merelor noastre pe piața din India și asigurarea unor loturi competitive de soiuri de mere solicitate de cumpărătorii din Golful Persic, identificarea soluțiilor de optimizare a costurilor mari de logistică, care reduc competitivitatea fructelor moldovenești în raport cu cele din Polonia, Serbia ș.a., promovarea consumului de mere pe piața locală, care scade anual.

”Chiar dacă în sezonul comercial 2021-2022 merele din Moldova și-au extins geografia exporturilor de la 18 la 28 de țări, acum trebuie să ne mobilizăm pentru a ne menține pe piețele existente, dar și pentru a ne extinde pe altele noi. Trebuie să reușim să cooperăm în export și să reducem fragmentarea excesivă a ofertei, care devalorizează eforturile de promovare a fructelor și reduce oportunitățile de pe piețele alternative”, a relevat directorul executiv Moldova Fruct, Iurie Fală.  

Evenimentul a fost organizat de Moldova Fruct cu suportul Proiectului ”Competitivitate și Reziliență Rurală” al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Corporația Financiară Internațională în cadrul Proiectului „Reforma Climatului Investițional în Republica Moldova” și găzduit de compania Elit Fruct.

Foto: Moldova Fruct

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!