ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mecanismul de asigurare a drepturilor victimelor va fi îmbunătățit

12:04 | 17.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Deputații au votat astăzi pentru îmbunătățirea mecanismului de asigurare a drepturilor victimelor în cazul infracțiunilor privind viața sexuală și violența în familie, comunică MOLDPRES.

Proiectul are drept scop fortificarea drepturilor victimelor infracțiunilor de violență în familie și a infracțiunilor ce atentează la libertatea și inviolabilitatea sexuală, prin adaptarea cadrului normativ intern la standardele și practicile internaționale.

Astfel, victimele vor putea să dea explicații în condiții prietenoase, în lipsa persoanei bănuite. Totodată, le va fi asigurat dreptul la intimitate și la protecția imaginii personale, vor beneficia de servicii medicale, medico-legale, de asistență psihologică post-traumatică și de consiliere în vederea recuperării fizice și psihosociale.

Totodată, a fost modificat Codul penal. Astfel, nu va fi admisă înlăturarea răspunderii penale în rezultatul împăcării victimei cu infractorul. Prin urmare, organele de urmărire penală vor trebui să cerceteze posibila infracțiune în mod proactiv, pentru a colecta probe și a asigura că urmărirea penală poate fi efectuată, chiar dacă presupusa victimă și-a retras declarațiile sau plângerea.

img22008745

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!