ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Naționale a Pieței Financiare

16:09 | 17.11.2022 Categorie: Comunicate

Aspecte privind creditarea responsabilă, discutate de CNPF cu reprezentanții sectorului de creditare nebancară

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) a organizat, în zilele de 16 și 17 noiembrie curent, întruniri cu peste 70 de organizații de creditare nebancară (OCN), în cadrul cărora au fost puse în discuții mai multe aspecte aferente implementării Regulamentului privind cerințele de creditare responsabilă aplicate OCN-urilor (în vigoare de la 1 septembrie 2022).

Ședințele au fost organizate în scopul intensificării dialogului cu participanții profesioniști și oferirii tuturor informațiilor necesare pentru a asigura respectarea cadrului normativ de către OCN-uri, în contextul noilor cerințe de creditare responsabilă.

Dialogul între părți s-a axat, în special, pe modul de evaluare a bonității debitorului de către creditor, care să nu permită consumatorului să-și asume obligații financiare ce depășesc capacitatea de plată a acestuia și contribuie la acumularea în exces a datoriilor. În acest context, reprezentanții CNPF au dat mai multe exemple de documente care pot fi admise la evaluarea bonității și, respectiv, care nu pot fi admise.

De asemenea, în cadrul ședințelor de lucru au fost clarificate anumite aspecte privind modul de calcul al indicatorilor „raportul credite la garanții” (RCG) și „raportul dintre serviciul datoriei și venituri” (RSDV), astfel încât să fie asigurată o creditare sustenabilă.

Prezentă la întruniri, președintele CNPF, Cornelia Cozlovschi, a subliniat că una dintre prioritățile autorității de supraveghere este protecția consumatorilor, inclusiv prin neadmiterea împovărării excesive a acestora și susținerea OCN-urilor în promovarea practicilor de creditare nebancară corecte și responsabile.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!