ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Washingtonul și Moscova revin la discuții cu privire la dezarmarea nucleară

18:01 | 17.11.2022 Categorie: Externe

Moscova, 17 nov. /MOLDPRES/. Viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat astăzi că Rusia şi Statele Unite vor aborda dezarmarea nucleară într-o reuniune la Cairo între 29 noiembrie şi 6 decembrie, în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului Noul START sau START 3. Oficialul rus a negat din nou orice intenţie a Rusiei de a folosi armele nucleare în urma conflictului din Ucraina, precizând şi situaţiile în care Moscova ar putea recurge la astfel de arme, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

''Avem în continuare contacte cu americanii, inclusiv în cadrul comisiei bilaterale asupra Tratatului START. Din 29 noiembrie până pe 6 decembrie se ve desfăşura o reuniune la Cairo'', a spus diplomatul rus. 

Dialogul  survine după ce directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei, Serghei Narîşkin, şi directorul CIA, William Burns, au avut luni o întâlnire la Ankara, unde printre altele au discutat şi despre riscurile nucleare în creştere şi tensiunile internaţionale rezultate în urma intervenţiei militare ruse în Ucraina.

SUA au confirmat că discuţia celor doi şefi ai serviciilor de spionaj s-a desfăşurat în cadrul canalelor de comunicare pe care Washingtonul le menţine deschise cu Rusia ''asupra gestiunii riscurilor'', în special cel nuclear şi al celorlalte care privesc stabilitatea strategică.

''Contactul l-a iniţiat partea americană, s-a desfăşurat prin intermediul serviciilor speciale. Temele discutate acolo au un caracter delicat'', a spus Riabkov despre întâlnirea din capitala turcă.

Diplomatul rus a susţinut că statele occidentale încearcă să acuze Rusia de ''intenţii inexistente'' de a folosi arme nucleare. ''Indiferent cât de fermi am fi pe această temă, explicând lucruri evidente, încearcă să ne impute unele intenţii inexistente, ceea ce este doar o reflectare a orientării către demonizarea Rusiei'', a spus viceministrul rus de externe.

Riabkov a insistat că Rusia poate folosi armele nucleare doar într-o serie bine precizată de situaţii.

''Am subliniat în mod repetat că folosirea armelor nucleare este posibilă în două situaţii: când asupra noastră sau a aliaţilor noştri are loc un atac cu arme nucleare ori cu alte tipuri de arme de distrugere în masă, sau când în urma unui act de agresiune cu arme convenţionale împotriva Rusiei situaţia a ajuns într-un punct în care însăşi existenţa statului nostru este ameninţată'', a subliniat viceministrul rus de externe.

Washingtonul a suspendat dialogul cu Moscova asupra controlului armamentelor în urma invaziei rusești în Ucraina, iar apoi Rusia a interzis în august vizitele americane în amplasamentele arsenalului său de arme nucleare.

Joe Biden şi Vladimir Putin, au prelungit în februarie anul trecut cu cinci ani ultimul tratat asupra dezarmării nucleare semnat în 2010.

Noul START cuprinde un sistem de inspecţie al arsenalelor, reduce cu 30% numărul de ogive nucleare (până la 1.550 pentru fiecare parte), limitează la 700 numărul rachetelor balistice intercontinentale şi la 800 pe cel al echipamentelor de lansare a rachetelor intercontinentale, incluzând în acestea din urmă şi submarinele sau bombardierele strategice.

Foto: interfax.ru

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!