ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cel puțin 75 de ţări se angajează să se abţină de la bombardarea oraşelor în conflictele armate

12:09 | 18.11.2022 Categorie: Externe

Dublin, 18 nov. /MOLDPRES/. Cel puțin 75 de ţări, printre care Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa urmează să semneze o declaraţie comună prin care se angajează să se abţină de la bombardarea zonelor urbane, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

În urmă cu trei ani proiectul de acord internaţional a început să fie negociat, iar odată cu debutul invaziei Rusiei în Ucraina, negocierile au căpătat viteză. Se presupune că Rusia, Israel, China și alte țări nu se vor număra printre semnatare.

Adoptarea documentului urmează să fie proclamată, astăzi, 18 noiembrie, la Dublin. Acordul poate schimba normele militare şi să facă din bombardarea zonelor urbane un tabu precum folosirea armelor chimice sau a bombelor cu dispersie. Circa două treimi din statele membre NATO au anunţat că vor semna angajamentul.

Ideea s-a născut din ororile bombardamentelor din Siria şi din conflictele din Gaza şi Yemen, însă a căpătat greutate după invazia Rusiei în Ucraina. Un sprijin masiv această inițiativă a căpătat odată cu acordul Statelor Unite de a semna declaraţia, în vara acestui an, care a determinat şi Germania sau Turcia să îşi ia acelaşi angajament.

img22008779

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!