ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Bulgaria și România ar putea fi separate la votul pentru aderarea la Schengen

12:36 | 18.11.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 18 nov. /MOLDPRES/. Comisia Europeană a susținut aderarea Bulgariei și României la Schengen, dar probabilitatea ca acest lucru să se întâmple este mică. Există varianta ca doar România să fie acceptată în spațiul de liberă călătorie în Europa, ceea ce ar fi o umilire politică extrem de gravă pentru Bulgaria, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

La 16 noiembrie, Comisia Europeană a cerut statelor membre să evalueze pozitiv progresul celor două țări și pe cel al Croației în ceea ce privește criteriile Schengen și să sprijine aderarea acestora la spațiul fără controale la frontieră. Acesta a fost rezultatul evaluării tehnice pozitive, care a fost prezentată în urmă cu o săptămână.

În timp ce Zagrebul a primit și sprijinul tuturor statelor membre, cel puțin două dintre acestea sunt în prezent împotriva admiterii Bulgariei și României. Unul este Olanda, iar al doilea din această săptămână, deși încă neoficial, este Suedia. Cu toate acestea, un dialog intens este în desfășurare cu Haga. În prezent se află în desfășurare o misiune specială pentru a răspunde incertitudinilor.

Orizontul de așteptare a guvernului bulgar se reduce în fiecare zi, întrucât votul va avea loc pe 8 decembrie și până acum se pare că nu va fi în favoarea Bulgariei. Potrivit surselor ziarului „Kapital”, Olanda va cere ca Bulgaria și România să fie separate la vot, iar Bulgaria va fi singura țară dintre cele trei căreia i se va refuza aderarea. Dacă acest lucru se va întâmpla nu depinde doar de Haga, iar în acest moment presiunea politică asupra acesteia din partea multor țări europene este extrem de mare. O parte din aceasta este decizia recentă a Comisiei Europene.

Mai multe surse din presa occidentală afirmă că Olanda lucrează în prezent la separarea României de Bulgaria la vot. În practică, din cauza problemelor politice interne din Olanda, Bulgaria va fi sacrificată, iar aceasta ar fi o înfrângere uriașă pentru Sofia. Dacă decizia privind Bulgaria nu va fi luată în decembrie, nu este clar când subiectul va putea intra din nou pe agenda UE.

img22008780

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!