ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șefa diplomației australiene l-a acuzat pe Putin de "protejarea ucigașilor"

14:25 | 18.11.2022 Categorie: Externe

Canberra, 18 nov. /MOLDPRES/. Ministrul de Externe australian, Penny Wong, l-a acuzat vineri, 18 noiembrie, pe preşedintele rus Vladimir Putin de 'protejarea ucigaşilor', făcând apel la Rusia să îi predea pe cei trei bărbaţi, între care doi ruşi, care au fost condamnaţi joi de un tribunal din Regatul Ţărilor de Jos pentru doborârea avionului Malaysia Airlines, cu 298 de persoane la bord, deasupra Ucrainei în 2014, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Joi, un tribunal olandez i-a condamnat, în contumacie, la închisoare pe viaţă pe ruşii Igor Ghirkin şi Serghei Dubinski şi pe ucraineanul Leonid Harcenko, recunoscuţi vinovaţi de omucidere şi pentru rolul pe care l-au avut în doborârea aparatului de zbor, la capătul unui proces care a durat doi ani şi jumătate.

298 de persoane și-au pierdut viața în tragedia Boeing 777, pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, între care 196 de olandezi, 43 de malaiezieni şi 38 de australieni. Acest avion de linie a fost doborât deasupra estului Ucrainei, controlat de separatişti proruşi, cu ceea ce acuzarea a spus că a fost o rachetă furnizată de Moscova.

Ministrul australian de Externe a subliniat că verdictul confirmă faptul că 'Federaţia Rusă are o responsabilitate' în acest dezastru.

'Facem apel la Rusia să-i predea pe aceşti condamnaţi pentru ca ei să-şi poată ispăşi pedeapsa pronunţată de tribunal pentru crimele lor motivate de ură', a afirmat Penny Wong. 'Nicio manevră de eschivare, de tertipuri şi dezinformare din partea Federaţiei Rusiei nu poate da la o parte acest fapt', a insistat ea.

Șefa diplomației din Australia a spus că refuzul Moscovei de a-i preda pe cei trei constituie, potrivit ei, o dovadă flagrantă a personalităţii lui Vladimir Putin: 'Noi spunem Rusiei că lumea ştie că îi protejaţi pe ucigaşi şi aceasta oferă un indiciu despre cine sunteţi, domnule Putin?', a afirmat  Penny Wong.

Moscova, care respinge categoric orice responsabilitate în această tragedie, a denunţat o decizie 'politică' după sentinţa pronunţată în Regatul Ţărilor de Jos.

'Derularea şi rezultatul procedurilor judiciare indică faptul că această decizie se bazează pe o comandă politică', a reacţionat în mod tradițonal diplomația rusă.

Avionul Boeing 777 de pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur a fost doborât de o rachetă rusească de către separatiștii proruși din Donbas, teritoriu controlat de Rusia, în anul 2014.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!