ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Țările din regiunea Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina

11:30 | 19.11.2022 Categorie: Externe

Bangkok, 19 nov. /MOLDPRES/. Liderii celor mai multe state din regiunea Asia-Pacific au condamnat războiul din Ucraina în declaraţia finală a Summitului APEC de la Bangkok dată publicităţii sâmbătă, ei adăugându-şi astfel vocile la presiunea internaţională asupra Rusiei, transmite AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

După o zi şi jumătate de discuţii, cele 21 de ţări membre ale Forumului de cooperare economică Asia-Pacific (APEC) au căzut de acord asupra unei declaraţii care critică conflictul şi perturbările economice mondiale declanşate de agresiunea militară rusă în Ucraina.

''Majoritatea membrilor au condamnat ferm războiul din Ucraina şi au subliniat că acesta cauzează suferinţe umane imense şi sporeşte vulnerabilităţile existente în economia mondială'', arată declaraţia finală a Summitului APEC.

Documentul a fost aprobat de toate ţările membre ale APEC, inclusiv de Rusia şi China, aceasta din urmă abţinându-se să critice public Moscova pentru invadarea Ucrainei.

''Au existat alte puncte de vedere şi evaluări diferite ale situaţiei şi sancţiunilor'', precizează declaraţia finală, ce reia cuvânt cu cuvânt formularea din declaraţia de la finalul Summitului G20 desfăşurat anterior în această săptămână în insula indoneziană Bali.

De asemenea, declaraţia Summitului APEC deplânge impactul conflictului ucrainean asupra creşterii economice, inflaţiei, canalelor de aprovizionare şi securităţii energetice şi alimentare.

Participanţii s-au pronunţat în favoarea unui comerţ liber şi corect în regiunea Asia-Pacific.

Preşedinţia APEC pentru următoarele 12 luni a fost preluată sâmbătă de Statele Unite, care au fost reprezentate la acest summit de vicepreşedinta Kamala Harris.

Aceasta a anunţat că următorul summit APEC va avea loc la San Francisco (California), începând cu data de 12 noiembrie 2023. 

Foto: asia.nikkei.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!