ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

„Bucătarul lui Putin” este pe cale să „creeze un fel de stat paralel în Rusia”

08:31 | 20.11.2022 Categorie: Externe

Paris, 20 nov. /MOLDPRES/. Evgheni Prigojin, în trecut infractor, iar în prezent liderul mercenarilor din Grupul Wagner, este pe cale să creeze „un fel de stat paralel în Rusia care funcționează după propriile sale reguli”, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Recent, „Bucătarul lui Putin” a recunoscut că este șeful Grupului Wagner, mercenari care luptă și în Ucraina alături de soldații ruși din armata regulată, după ce ani de zile a respins orice asociere cu Wagner. Vera Ageeva, politolog independent rus, a semnalat că „au avut loc niște schimbări destul de remarcabile cu Prigojin în ultimele săptămâni”. „Se spune că iese din umbră, dar mai mult decât orice iese de sub controlul Kremlinului”, a adăugat Ageeva.

Aceasta a menționat că Prigojin este pe cale să creeze „un fel de stat paralel care funcționează după propriile sale reguli.” Ageeva, profesoară la Institutul de Studii Politice din Paris, a mai spus că „faptul că a acceptat în public că este fondatorul Wagner este ceva foarte nou pentru că timp de ani de zile a negat acest lucru. Pentru că în Rusia activitatea grupurilor private militare este interzisă în general”.

Grupul paramilitar Wagner, fondat de „Bucătarul lui Putin”, şi-a deschis primul sediu oficial la Sankt Petersburg. Fostul prizonier politic rus Mihail Hodorkovski a spus în fața unui grup parlamentar din Marea Britanie că liderii Grupului Wagner au acum la fel de multă influență politică la Kremlin precum ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul de apărare Serghei Șoigu.

Atunci când a văzut că armata rusă continuă să sufere pierderi masive în Ucraina, Prigojin l-ar fi confruntat direct pe Putin căruia i-a exprimat nemulțumirile sale cu privire la proasta gestionare a războiului.

Foto: newlinesmag.com

img22008818

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!