ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Kasîm-Jomart Tokaev a câștigat alegerile prezidențiale din Kazahstan

09:11 | 21.11.2022 Categorie: Externe

Astana, 21 nov. /MOLDPRES/. Preşedintele kazah aflat la sfârşit de mandat, Kasîm-Jomart Tokaev, a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale anticipate în această cea mai mare ţară din Asia Centrală, potrivit rezultatelor preliminare comunicate luni, informează AFP, preluat de AGERPRES și MOLDPRES.

Kasîm-Jomart Tokaev, 69 de ani, ajuns la putere în 2019, a obţinut 81,31% din voturi, după primele informaţii oferite luni de Comisia Electorală a Kazahstanului, în timp ce participarea la alegeri a fost de 69,44%.

O noutate a acestui scrutin, opţiunea de vot "împotriva tuturor" a atras 5,8% dintre alegători, clasându-se pe locul doi.

Bogat în resurse naturale şi situat la intersecţia unor importante rute comerciale, Kazahstanul s-a cufundat în haos în ianuarie anul trecut, când manifestaţii împotriva costului mare al vieţii au degenerat în revolte ce au făcut 238 de morţi, înainte de a fi reprimate în mod brutal.

Kazahstanul rămâne traumatizat de această criză şi, semn al tensiunilor persistente, autorităţile au anunţat joi că au arestat şapte susţinători ai unui opozant în exil acuzaţi că puneau la cale "o lovitură de stat".

Preşedintele candidat făcuse campanie cu proiectul său menit să creeze un "Nou Kazahstan", mai just. Însă dificultăţile economice subzistă, la fel şi reflexele autoritare.

Tokaev, care în primii ani de carieră fusese diplomat sovietic, a devenit, odată cu independenţa Kazahstanului, un om-cheie al regimului Nazarbaev. Însă, după ce a fost considerat omul predecesorului său, preşedintele kazah Tokaev a ales să taie în mod oficial "cordonul ombilical", pe fondul crizei din ianuarie.

Kasîm-Jomart Tokaev s-a arătat un lider implacabil, ordonând să se tragă asupra manifestanţilor în ianuarie, arestând apropiaţi ai clanului Nazarbaev, apoi sfidându-l pe liderul rus Vladimir Putin.

Foto: vlast.kz

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!