ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Instituții de învățământ superior din țară vor primi finanțare de la Banca Mondială

12:39 | 21.11.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Mai multe universități și colegii din țară vor primi finanțare în cadrul Proiectului Învățământul Superior din Moldova, implementat de Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul Băncii Mondiale. Certificatele în acest sens au fost înmânate astăzi, într-un cadru festiv, în prezenţa prim-ministrului Natalia Gavriliţa, transmite MOLDPRES.

„Chiar dacă ţara trece printr-o perioadă grea, nu putem uita de dezvoltare, or, economia viitorului este cea bazată pe cunoaştere. Avem nevoie de specialişti competenţi, profesionişti, în care să avem încredere. Formarea acestora este meritul cadrelor didactice, precum şi metodelor şi conţinuturilor relevante, pe care le vom susţine plenar. Guvernul şi-a asumat să asigure nu doar o legislaţie bună, bazată pe calitate şi modernizare, ci şi resursele necesare pentru implementarea acesteia”, a declarat premierul.

Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Anatolie Topală, investițiile în infrastructura universităților și colegiilor vor îmbunătăți substanţial calitatea mediului de predare-învățare în cadrul instituțiilor de învățământ. „De asemenea, acest proiect își propune să ajute instituțiile de învățământ superior să-și îmbunătățească programele de studii, pentru ca acestea să corespundă cerințelor pieței forței de muncă”, a relevat oficialul. 

Instituțiile beneficiare au fost selectate în bază de concurs. Au fost eligibile instituțiile de învățământ superior publice și colegiile pedagogice care pregătesc specialiști în domeniile: știinţe ale educaţiei; inginerie şi activităţi inginereşti; tehnologii ale informaţiei şi comunicaţiilor; sănătate etc. Valoarea totală a programului este de 24,7 mln de euro, iar banii vor putea fi utilizați pentru modernizarea și dotarea sălilor de studii, laboratoarelor și centrelor de cercetare.

Proiectul Învățământul Superior din Moldova a fost lansat în anul 2020 și prevede intervenții sistemice pentru îmbunătățirea calității, finanțării și managementului învățământului superior. Proiectul se va încheia în 2025, valoarea creditului acordat de Banca Mondială pentru realizarea acestuia fiind de 35,7 mln de euro.

img22008838

img22008838

img22008838

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!