ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

UE convoacă o reuniune de urgență cu Serbia și Kosovo din cauza tensiunilor dintre ambele țări

13:50 | 21.11.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 21 nov. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană organizează luni o reuniune de urgenţă cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi premierul kosovar Albin Kurti pentru a discuta despre relaţiile tot mai tensionate între Belgrad şi Pristina, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Inițiator al reuniunii urgente este şeful diplomaţiei europene Josep Borrell. În această zonă există o  dispută care durează de aproape doi ani, legată de plăcuţele de înmatriculare auto, care a amplificat tensiunile între Serbia şi fosta sa provincie care şi-a declarat unilateral independenţa în 2008. Sute de funcționari, etnici sârbi şi-au părăsit locurile de muncă în această lună pentru a protesta astfel faţă de un ordin intrat în vigoare la 1 noiembrie care le cere să-şi înlocuiască vechile plăcuţe de înmatriculare auto, ce datează din anii '90, când Kosovo era parte a Serbiei, cu plăcuţe de înmatriculare ale 'Republicii Kosovo'.

Ordinul intră în vigoare din 1 noiembrie și vizează 10.000 de sârbi kosovari. Pe de altă parte, aproximativ 40.000 de etnici sârbi, care locuiesc în părţi din Kosovo populate majoritar de etnici albanezi, folosesc plăcuţe de înmatriculare emise de Pristina.

Guvernul din Pristina a anunţat că va începe să amendeze şoferii sârbi care folosesc vechile plăcuţe de înmatriculare de dinainte de independenţă şi va confisca vehiculele cărora nu le-a fost schimbat numărul de înmatriculare până la 21 aprilie 2023.

Ambele țări vizează să adere la Uniunea Europeană şi au convenit, ca parte a procesului de aderare, să-şi rezolve problemele bilaterale restante şi să-şi normalizeze relaţiile. Chiar dacă are o poziție vădit prorusă, inclusiv în chestiunea Ucrainei, Serbia are din 2012 statutul de candidat oficial la aderarea la UE, în timp ce Kosovo este „candidat potenţial”.

Procesul de aderare a Serbiei la blocul comunitar este blocat în prezent din cauza disputei cu Pristina.

Foto: imalbania.com

img22008843

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!