ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu participă la lucrările celei de-a treia reuniuni a conferinței donatorilor Platforma de sprijin pentru R. Moldova

15:21 | 21.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu desfășoară o vizită de lucru la Paris cu prilejul participării la ediția a treia a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, în cadrul delegației conduse de șefa statului Maia Sandu, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

La reuniunea de nivel înalt participă mai mulți membri ai Guvernului de la Chișinău – inclusiv vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, ministrul Afacerilor Interne, Ana Revenco, ministrul Justiției Sergiu Litvinenco, ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari, secretar general al Guvernului, Dumitru Udrea, dar și alți oficiali ai instituțiilor publice din țara noastră.

La conferința ministerială vor participa președintele Franței, Emmanuel Macron, și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu. Reuniunea de la Paris are loc în contextul provocărilor majore pe care le resimte țara noastră în plan energetic, socio-economic, și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Delegații, reprezentanții din statele membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale Organizației Națiunilor Unite vor dezbate opțiunile de asistență de urgență în acest domeniu în beneficiul Republicii Moldova.

În cadrul evenimentului, co-președinții celor șase Grupuri de lucru ale Platformei vor prezenta concluziile activității desfășurate premergător evenimentului în următoarele sectoare:

(1) situația umanitară a refugiaților din Ucraina (grup de lucru co-prezidat de Germania și Canada);

(2) combaterea corupției (co-prezidat de România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord);

(3) securitatea energetică (co-prezidat de Franța și Italia);

(4) asistența financiară (prezidat de Comisia Europeană);

(5) managementul frontierelor (prezidat de SUA) și

(6) reforma administrației publice și administrării finanțelor publice (co-prezidat de Regatul Țărilor de Jos și Suedia).

După încheierea lucrărilor Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței, Catherine Colonna, ministrul Afacerilor Externe al României, Bogdan Aurescu, și ministrul Afacerilor Externe a Germaniei, Annalena Baerbock vor susține o conferință de presă după ora 17:15, care va fi transmisă în direct pe pagina Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Prima ediție a Platformei a avut loc pe data de 5 aprilie 2022 la Berlin, format creat și co-prezidat de miniștrii de externe ai Germaniei, României și Franței. Cea de-a doua conferință a donatorilor a fost organizată și găzduită de România, la București, la 15 iulie 2022.

Printre participanții evenimentului sunt delegațiile din statele membre ale UE, ale G7, ale Asociației Europene a Liberului Schimb, peste zece organizații internaționale, instituții financiare, instituții europene (Comisia Europeană și Serviciul European de Acțiune Externă) și agenții ale Organizației Națiunilor Unite.

Foto: MAEIE

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!