ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al Guvernului participă la conferința Platformei de sprijin a Republicii Moldova la Paris

18:08 | 21.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 21 nov. /MOLDPRES/. Cea de-a III-a conferință a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, o inițiativă a Germaniei, Franței și României, a avut loc astăzi, la Paris. Dumitru Udrea, Secretarul general al Guvernului a reprezentat grupul de lucru privind reforma administrației publice și administrării finanțelor publice. Grupul este cel mai recent format în cadrul Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, în septembrie 2022 și este co-prezidat de Regatul Țărilor de Jos și Suedia, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

„Este o deosebită onoare să particip astăzi la un eveniment atât de important pentru Republica Moldova, la care partenerii și prietenii noștri își arată sprijinul și solidaritatea cu țara noastră. Consolidarea capacității instituțiilor și a funcționarilor publici, inclusiv prin asigurarea creșterilor salariale, dar și sporirii motivației profesionale, reprezintă necesități imediate pentru a realiza cu succes reforma administrației publice’’, a subliniat Dumitru Udrea.

Cu suportul partenerilor europeni, Guvernul își propune să creeze o administrație publică consolidată, capabilă să implementeze politici, strategii și reforme, inclusiv un sistem eficient de management al finanțelor publice. Reforma este de o importanță vitală pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, în toate sectoarele vizate, dar, mai ales, pentru îmbunătățirea bunăstării, a drepturilor și a prosperității cetăţenii.

Pentru succesul reformei, e nevoie de suport pentru următoarele domenii:

1. Îmbunătățirea managementului serviciului public

2. Asigurarea eficacităţii şi eficienţei instituţiilor publice

3. Asigurarea unei planificări strategice eficiente

4. Digitalizarea și debirocratizarea

5. Reforma administrației publice locale

Suedia a reconfirmat angajamentul său pentru suportul oferit în reforma administrației publice. Tobias Billström, ministru al Afacerilor Externe al Suediei, a subliniat rolul reformei în drumul Republicii Moldova pentru integrarea europeană. 

Și Regatul Țărilor de Jos a declarat suportul său pentru realizarea reformei administrației publice. Erica Schouten, directoare generală adjunctă a Ministerului Afacerilor Externe din Țările de Jos, a menționat că țara sa va rămâne alături de Moldova pentru a consolida administrația publică și finanțele publice.

Delegația țării noastre a fost condusă de președintele Maia Sandu. Din delegație au făcut parte vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Dumitru Udrea, Secretarul general al Guvernului, Marcel Spatari, ministru al Muncii și Protecției Sociale, Ana Revenco, ministru al Afacerilor Interne, Sergiu Litvinenco, ministrul Justiției, Dumitru Budianschi, ministru al Finanțelor, și alți oficiali ai instituțiilor publice.

Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova este un instrument de susținere a eforturilor autorităților de la Chișinău de a face față provocărilor majore pe care le resimte țara noastră în plan energetic, socio-economic și umanitar, pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Foto: Guvern

img22008853

img22008853

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!