ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA denunță "crime de război sistemice" în Ucraina

07:56 | 22.11.2022 Categorie: Externe

Washington, 22 nov. /MOLDPRES/. Ambasadoarea americană responsabilă de justiţia penală internaţională, Beth Van Schaack, a acuzat luni Rusia de faptul că s-a dedat la "crime de război sistemice" oriunde a desfăşurat trupe în Ucraina, declarându-se încrezătoare că responsabilii ruşi vor fi în cele din urmă aduşi în faţa justiţiei, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

"Există tot mai multe dovezi că această agresiune a fost însoţită de crime de război sistemice comise în toate regiunile unde au fost desfăşurate forţele ruse", a declarat presei Beth Van Schaack, citând execuţii sumare, cazuri de tortură sau tratament inuman sau chiar deplasarea forţată a persoanelor şi copiilor.

"Când constaţi astfel de acte sistemice, inclusiv înfiinţarea unei vaste reţele de deplasări forţate, este foarte greu de imaginat că aceste crime ar fi putut fi comise fără ca responsabilitatea să fie plasată în vârful lanţului de comandă, şi anume preşedintele rus Vladimir Putin”, a spus diplomatul american.

Declarațiile au fost făcute la scurt timp după ce Parchetul General ucrainean a anunţat luni că a găsit patru "locuri de tortură" folosite de ruşi la Herson (sud) înainte de retragerea lor forţată din regiune în urmă cu peste zece zile.

Schaack a vorbit despre un "nou Nürnberg", după procesele liderilor nazişti de după cel de-Al Doilea Război Mondial și s-a arătat încrezătoare că anchetele care se desfăşoară în prezent, de exemplu în cadrul Curţii Penale Internaţionale (CPI), ar putea conduce la puneri sub acuzare în timp util.

CPI a deschis o anchetă asupra războiului din Ucraina la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe 24 februarie, iar Lituania, Polonia şi Ucraina au înfiinţat, cu sprijinul agenţiei judiciare europene, Eurojust, o echipă europeană comună de investigare a presupuselor crime din această ţară.

Foto: nbcnews.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!