ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Letonia vrea să interzică predarea limbii ruse în școli

12:26 | 22.11.2022 Categorie: Externe

Riga, 22 nov. /MOLDPRES/. Ministerul Educației și Științei din Letonia intenționează să interzică școlarilor să aleagă rusa ca a doua limbă străină începând cu anul școlar 2026-2027, relatează MOLDPRES cu referire la G4Media.

A doua limbă străină în toate instituțiile de învățământ din țară va putea fi doar una dintre limbile oficiale ale UE. Excepție vor face limbile al căror studiu este reglementat prin acorduri interguvernamentale separate.

Pornind de la faptul că rusa nu este o limbă a UE și nu apare în tratatele internaționale relevante, acest lucru înseamnă o interdicție a studiului limbii ruse ca a doua limbă străină în școli.

La această etapă, prima limbă străină în școlile letone este predată din clasa întâi și, cel mai adesea, este engleza.

În mod tradițional, a doua limbă străină începe să fie predată începând cu clasa a patra, iar alegerea acesteia nu este încă reglementată prin lege. Mai mult, potrivit unui sondaj realizat în 2021, aproape jumătate dintre școlile letone nu au posibilitatea de a alege: în peste 300 de școli, doar rusa este oferită ca a doua limbă străină.

Foto: communitysportsfoundation.org.uk

Guvernul  Letoniei crede că aceste reforme „vor contribui la includerea deplină a tinerilor în spațiul educațional al Europei”.

img22008881

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!