ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost prezentat mecanismul de compensare a dobânzilor la creditele accesate de ÎMM

13:52 | 22.11.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. Mecanismul de compensare parțială a dobânzilor la creditele accesate de întreprinderile mici și mijlocii (ÎMM) în scop investițional a fost prezentat astăzi de Ministerul Economiei și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), în cadrul unei conferinţe de presă, transmite MOLDPRES.

Astfel, ÎMM pot depune cereri la Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, pentru compensarea dobânzilor la creditele investiționale, contractate până la data 1 august 2022 de la bănci, Organizații de Creditare Nebancară (OCN) sau Asociații de Economii și Împrumut (AEl).

“Trecem printr-o perioadă incertă, iar aceste complicații se răsfrâng asupra economiei și mai ales asupra mediului de afaceri. De aceea, venim în ajutor antreprenorilor care se confruntă cu costuri în creștere la creditele bancare, cu un mecanism de compensare a dobânzilor la creditele investiționale. Antreprenorii trebuie să știe că statul este de partea lor și îi protejează. Este vorba de un instrument online, procedura de înregistrare durează câteva minute, iar răspunsul de la ODA vine în decurs de zece zile”, a declarat Ministrul Economiei, Dumitru Alaiba.

Potrivit directorului ODA, Dumitru Pîntea, cererile de compensare pot fi depuse în format online pe www.compensatii.oda.md până la data de 28 februarie 2023. ODA va compensa două puncte procentuale  din dobânda aferentă creditelor pentru perioada lunilor august-decembrie 2022, iar suma cumulativă a compensației nu va depăși 300 mii de lei per agent economic. Pentru acest lucru sunt alocate 200 milioane de lei (cca zece milioane de euro) din bugetul de stat.

Beneficiari ai compensației pot fi companiile clasificate în condițiile Legii cu privire la întreprinderile mici și mijlocii, dețin un credit investițional cu sold activ la situația din 1 august 2022, care a fost contractat pentru o perioadă de cel puțin 24 luni și este clasificat în categoria de risc ”Standard”, sau ”Supravegheat”. Mai mult, nu constituie obiect al compensării comisioanele și plățile percepute de Creditor pentru examinarea dosarului, de acordare, de deservire a creditului, pentru achitare anticipată, penalități, dobânzi de întârziere, precum și alte plăți decât dobânda. Plata compensației se va efectua lunar, în luna următoare acceptării cererii și aprobării statutului de beneficiar.

img22008889

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!