ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Anastasia Istrati ar fi împlinit 80 de ani

17:12 | 22.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Cântăreața de muzică populară Anastasia Istrati ar fi împlinit astăzi 80 de ani, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, interpreta Zinaida Julea a menţionat că Anastasia Istrati a fost o artistă cu har, care se bucura de un mare succes la public. „Avea stilul ei propriu de interpretare. Publicul mai ţine minte şi astăzi șlagărele cântate de ea „Sunt o fată frumuşică”, „Ileană, Ileană” ş.a.”, a  remarcat Zinaida Julea.

Interpreta de muzică populară Ioana Căpraru a afirmat că Anastasia Istrati şi Maria Drăgan au fost primele artiste pe care le-a văzut în viaţă. „Tocmai veniseră să concerteze la Cahul. M-au impresionat atât de mult, încât am hotărât să devin cântăreaţă. Cântecele lor mi-au fost de mare ajutor în formarea mea ca artistă”, a precizat Ioana Căpraru.

Anastasia Istrati s-a născut la 23 noiembrie 1942 în satul Sireți, raionul Strășeni. În 1959-1963 a studiat la Şcoala de muzică din Slobozia Mare, raionul Cahul cu Petre Stroiu (dirijat coral). În anii 1963-1966 a fost solistă în Capela Corală „Doina” din Chişinău, apoi solistă în orchestrele de muzică populară „Mugurel” (1966-1974) şi „Fluieraş” (1974-1977) şi coristă la Teatrul de Operă şi Balet din Chişinău (1977-1981).

În 1967 a devenit protagonista unui film muzical realizat de regizorul Emil Loteanu. A înregistrat la Radio Chişinău cântecele populare „Sunt o fată frumuşică”, „Ileană, Ileană”, „Neicuţă, să nu mă uiţi”, „M-am gătit astăzi la joc”, „Mie-n roşu-mi şade bine”, „Foaie verde şi-o sipică”, „Hai poftiţi, la mese mari”, „Uite-aşa, sunt josuţă” ş.a. A efectuat turnee în oraşe ca: Budapesta, Berlin, Madrid, Sofia, Bruxelles, Moscova, Erevan, Kiev ş.a. În 2010 i s-a conferit titlul onorific ”Maestru în Artă”.

Interpreta s-a stins din viaţă pe 26 septembrie 2016. Cântăreaţa a fost înmormântată în satul Sireţi, raionul Străşeni.

img22008899

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!