ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Olaf Scholz a declarat că Germania trebuie să fie pregătită pentru o escladare a războiului din Ucraina

18:01 | 22.11.2022 Categorie: Externe

Berlin, 22 nov. /MOLDPRES/. Cancelarul german Olaf Scholz a declarat astăzi că Germania trebuie să fie pregătită pentru o escaladare a situaţiei în Ucraina și a adăugat că recenta sa călătorie în China a meritat chiar pentru singurul fapt că a evidenţiat poziţia comună a celor două ţări împotriva utilizării armelor nucleare, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

"Având în vedere evoluţia războiului şi eşecurile vizibile ale Rusiei în creştere trebuie să fim pregătiţi pentru o escaladare", a spus Scholz la o conferinţă la Berlin, găzduită de ziarul Sueddeutsche Zeitung.

Escaladarea ar putea include distrugerea infrastructurii, a adăugat el.

Recent, Olaf Scholz şi preşedintele chinez Xi Jinping au condamnat ameninţările cu utilizarea armelor atomice în Ucraina.

Cancelarul german a spus că fondul de apărare de 100 de miliarde de euro, anunţat în urma invaziei Rusiei în Ucraina, a fost rezultatul unei lecţii învăţate pentru constituirea stocurilor de apărare ale armatei germane.

Liderul de la Berlin a afirmat că Germania nu va face "pentru a doua oară greşeala" de a intra într-o dependenţă energetică precum cea creată în ultimii ani cu Rusia în domeniul aprovizionării cu gaze naturale.

"Cu Rusia am văzut ce înseamnă să devii dependent de o resursă strategică precum gazul", a spus Scholz.

"Ceea ce am înţeles eu după multe discuţii cu reprezentanţi ai economiei germane este că o astfel de eroare nu ni se va mai întâmpla a doua oară", a recunoscut cancelarul Scholz, care a explicat în cadrul acestui forum care sunt provocările cu care se confruntă economia germană la ora actuală şi ambiţia acesteia de a-şi diversifica şi mai mult sursele de aprovizionare în diferite domenii.

"Vom depune eforturi pentru ca economia germană, poziţia Germaniei în calitatea sa de centru de afaceri să supravieţuiască vremurilor dificile", a rezumat el.

Din 24 februarie, Germania a început să-şi reducă în mod drastic dependenţa energetică faţă de Rusia.

Dacă până la invazia rusă în Ucraina, 55% din totalul importurilor germane de gaz proveneau din Rusia, livrările de gaze ruseşti au scăzut la 9% în luna august, iar în prezent Germania nu mai primeşte deloc gaze ruseşti, potrivit Agenţiei Federale pentru Reţele (BNA, conform acronimului său în germană).

Sursele energetice au fost divesificate, iar livrările de gaze din Rusia au fost înlocuite de livrări provenite în principal din Norvegia, Ţările de Jos şi Belgia.

Foto: dw.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!