ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Recurs la istorie: 24 noiembrie

08:22 | 24.11.2022 Categorie: Societate

24 noiembrie 1473 - Fiind nemulțumit de atitudinea prootomană a domnului Munteniei Radu cel Frumos, Ștefan cel Mare finalizează acțiunile militare din zonă cu ocuparea cetății Dâmbovița, București. Domnul Moldovei îl înscăunează pe Laiotă Basarab, care îl trădează peste 2 ani.

24 noiembrie 1632 - S-a născut personajul central al iluminismului european, olandezul Baruch Spinoza. El a pus bazele filosofiei europene moderne prin lucrările sale "Tratat teologico-politic" și "Etica".

24 noiembrie 1700 - Începe războiul franco-spaniol provocat de ingerința lui Ludovic al XIV-lea în succesiunea la tronul Spaniei. Regele francez dorea cu orice preț să-și facă nepotul rege al Spaniei.

24 noiembrie 1814 - S-a născut Matei Milo, vestit actor și dramaturg la Teatrul Național din Iași. Fiica lui, Matilda Milo a locuit în Basarabia și a fost bunica cunoscutului revoluționar din Piatra, Orhei, Serghei Lazo.

24 noiembrie 1826 - S-a născut părintele lui Pinocchio, scriitorul italian Carlo Collodi.

24 noiembrie 1859 - Naturalistul englez Charles Darwin publică lucrarea "Originea speciilor", care pe parcursul a mai mult de 150 de ani este temă de controverse și dispute științifice.

24 noiembrie 1877 - Mihai Eminescu debutează în jurnalism la ziarul "Timpul" cu articolul "Bălcescu și urmașii lui".

24 noiembrie 1879 - Italia recunoaște independența României și stabilește relații diplomatice.

24 noiembrie 1924 - S-a născut vestitul scriitor și jurnalist american William Buckley. Show-ul său "Firing Line", pentru care a primit Premiul Emmy, a devenit cea mai longevivă emisiune de televiziune în SUA.

24 noiembrie 1927 - A murit Ion I. C. Brătianu, mare om de stat, prim-ministru al României, președinte PNL, personalitate care a contribuit decisiv la aprobarea Constituției, dreptului de vot universal și reforma agrară.

24 noiembrie 1929 - A decedat unul dintre cei mai mari politicieni europeni ai sec. XX, francezul Georges Clemenceau, președintele Conferinței de la Paris.

24 noiembrie 1944 - În cadrul celui de-al Doilea Război Mondial, americanii pentru prima oară bombardează masiv orașul Tokyo.

24 noiembrie 1954 - S-a născut renumitul regizor iugoslav Emir Kusturica.

24 noiembrie 1963 - Americanii vizionează în direct la TV cum, în prezența poliției, asasinul lui J. F. Kennedy, Lee Oswald, este împușcat mortal de proprietarul unui club de noapte, Jack Ruby.

24 noiembrie 1989 - În perioada în care regimurile comuniste din Europa de est și centrală cădeau unul după altul, Nicolae Ceaușescu este ales cu mult entuziasm în fruntea României.

24 noiembrie 1989 - Secretarul general al Partidului Comunist cehoslovac, Milos Jakes, demisionează.

24 noiembrie 1991 - A încetat din viață solistul celebrei trupe britanice Queen, Freddie Mercury.

24 noiembrie 2019 - În al doilea tur de scrutin prezidențial din România, Klaus Iohannis obține 66 la sută din sufragii și este reales președinte al României.

img22008942

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!