ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Macron a spus că Rusia vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă

11:57 | 24.11.2022 Categorie: Externe

Paris, 24 nov. /MOLDPRES/. Emmanuel Macron a anunţat miercuri, 23 noiembrie, că va avea "în următoarele zile" un "contact direct" cu omologul său rus Vladimir Putin cu privire la industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, în legătură cu care Moscova şi Kievul se acuză reciproc de bombardamente, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Președintele francez a menționat că va avea "un contact direct cu el (cu Vladimir Putin) în următoarele zile, în primul rând pe subiecte ce ţin de industria nucleară civilă şi centrala Zaporojie, după un schimb" cu directorul-general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a subliniat că de partea rusă, "deocamdată nu există niciun acord cu privire la o convorbire la telefon cu preşedintele francez". "La drept vorbind, nu există nicio propunere concretă cu privire la acest subiect", a declarat Peskov, la finalul summitului Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), la Erevan (Armenia).

Energoatom a anunţat că trei centrale nucleare ale Ucrainei au fost "deconectate" miercuri de la reţeaua electrică după lovituri ruse ce au vizat infrastructuri energetice şi au provocat pene masive de curent.

Cu această ocazie Macron a spus că "strategia rusă este de a aduce la disperare populaţia". "Şi parlamentarii noştri au un rol de jucat", a adăugat preşedintele francez, amintind că Franţa găzduieşte pe 13 decembrie "o conferinţă la Paris pentru rezistenţa şi rezilienţa ucraineană".

Volodimir Zelenski i-a îndemnat pe primarii francezi să furnizeze ajutor ţării sale pentru a împiedica Rusia să utilizeze în această iarnă frigul "ca armă de distrugere în masă", într-un mesaj difuzat în timpul congresului Asociaţiei Primarilor din Franţa (AMF) la Paris.

Macron și-a încheiat  discursul cu referire la situația din Ucraina precizând că "Kremlinul vrea să transforme frigul iernii în armă de distrugere în masă". 

img22008973

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!