ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Au fost anunțate modificări majore în modalitatea de vot la Eurovision

13:13 | 24.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU) a anunţat modificări majore privind modalitatea de vot la Concursul Muzical Eurovision 2023. Astfel, doar voturile spectatorilor vor decide care ţări se vor califica în semifinale, iar telespectatorii din ţările care nu participă vor putea vota online. Voturile juriului, ca şi până acum, vor fi combinate cu cele ale telespectatorilor pentru a decide rezultatul final, informează MOLDPRES.

Potrivit unui comunicat de presă al TRM, țările care se califică în cele două semifinale, câte 10 din fiecare, vor fi acum decise numai pe baza voturilor exprimate de telespectatorii competiţiei, în locul combinaţiei dintre voturile juriului şi cele ale publicului, aşa cum s-a practicat din 2009.

Şi, pentru prima dată, cei care vizionează în ţările care nu participă la competiţie vor putea vota şi online melodiile lor preferate. Voturile lor vor fi adunate şi convertite în puncte, ce vor avea aceeaşi pondere ca la o ţară participantă atât în semifinale, cât şi în Marea Finală. Juriul profesional, format din cei care lucrează în industria muzicală, va continua să contribuie la rezultatul Marii Finale împreună cu telespectatorii din fiecare ţară care participă şi cei care votează la nivel internaţional.

„De-a lungul istoriei sale de 67 de ani, Eurovision a evoluat constant, pentru a rămâne relevant şi interesant. (…) În 2023, doar telespectatorii Eurovision Song Contest vor decide care ţări ajung în Marea Finală şi, reflectând impactul global al evenimentului, fiecare telespectator poate vota pentru melodiile preferate, oriunde s-ar afla în lume”, a declarat Martin Österdahl, supervizorul executiv al Eurovisionului.

Publicul din toate ţările participante va putea în continuare să voteze prin SMS, telefon sau prin aplicaţia mobilă Eurovision Song Contest. Cei care urmăresc din alte colţuri ale lumii vor putea vota printr-o platformă online securizată, folosind un card de credit din ţara lor. După neregulile fără precedent atestate la votul juriului din 2022, a fost format un grup de lucru din membrii EBU, pentru a proteja integritatea evenimentului.

Tele-radiodifuzorii publici din 37 de ţări vor concura pentru a câştiga cea de-a 67-a ediţie Eurovision Song Contest de la Liverpool pe 9, 11 şi 13 mai 2023. 31 de ţări vor concura pentru 20 de locuri în Marea Finală alături de Franţa, Germania, Italia, Spania, gazda - Regatul Unit şi Ucraina, câştigătoarea anului 2022. Competiţia este găzduită de BBC în Marea Britanie, în numele Ucrainei, după victoria Kalush Orchestra de la Torino, în mai curent.

img22008978

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!