ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisia Națională pentru Integrare Europeană a analizat progresul în realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea recomandărilor UE

14:03 | 24.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Șefa statului, Maia Sandu, a convocat în această dimineață Comisia Națională pentru Integrare Europeană (CNIE). În cadrul ședinței, a fost discutat progresul privind realizarea Planului de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE și s-au stabilit prioritățile ulterioare de integrare europeană, relatează MOLDPRES.

Serviciul prezidențial de presă a comunicat că membrii Comisiei au analizat nivelul de realizare a deciziilor luate la ședința precedentă, din august, când a fost aprobat Planul de acțiuni și s-a discutat mecanismul interinstituțional de coordonare a procesului de integrare europeană. La fel, au fost trasate mai multe măsuri care trebuie realizate până la sfârșitul acestui an și modalitățile de accelerare a progreselor pe unele dintre acțiuni.

S-a constatat că, pe moment, din cele 35 de acțiuni care urmează să fie finalizate până la sfârșitul anului curent, au fost realizate opt. În luna decembrie urmează să fie încheiate încă 11, iar 16 dintre ele comportă un risc minor de realizare. În total, Planul de acțiuni pentru implementarea condițiilor înaintate în contextul acordării Republicii Moldova a statutului de țară candidată la UE conține 60 de acțiuni.

Președintele Maia Sandu a menționat că este important ca majoritatea măsurilor rămase pentru 2023 să fie adoptate si implementate până la începutul primăverii viitoare, pentru a putea invita cât mai rapid Comisia Europeană să evalueze progresele noastre. Șefa statului a menționat în acest context că este nevoie de mai multă muncă și mai multă implicare, din partea tuturor instituțiilor, pentru a avansa într-un ritm susținut în pofida circumstanțelor complicate din prezent.

Agenda ședinței a vizat și măsurile anticorupție, la toate nivelurile, prin realizarea de anchete proactive și eficiente, precum și prin obținerea unui bilanț credibil al urmăririlor penale și al condamnărilor. La fel, s-a vorbit despre finalizarea reformei gestionării finanțelor publice, punându-se accent pe îmbunătățirea achizițiilor publice la toate nivelurile de guvernare. Un aspect important discutat a fost și realizarea angajamentului de „deoligarhizare” a Republicii Moldova, care este și una dintre recomandările formulate în luna iunie de Comisia Europeană.

Foto: Președinție

img22008984

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!