ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

18:28 | 24.11.2022 Categorie: Comunicate

Secretarul de stat Veaceslav Dobîndă a discutat la MAEIE cu Kunihiko Miyake, profesor la universitatea Ritsumeikan

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Secretarul de Stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Veaceslav Dobîndă a avut o întrevedere cu Kunihiko Miyake, Consilier al Cabinetului de miniștri, președinte al Institutului pentru Politică Externă din Japonia, profesor la una din universitățile japoneze de top, Ritsumeikan.

În cadrul dialogului au fost puse în discuție situația de securitate din regiune, în contextul agresiunii Rusiei în țara vecină, precum și gestionarea exemplară de către țara noastră a fluxului de refugiați din Ucraina, inclusiv cu sprijinul asistenței din partea Japoniei.

De asemenea, au fost abordate subiecte ce țin de dialogul bilateral moldo-nipon, Japonia fiind o țară prietenă, cu care construim raporturi cuprinzătoare de cooperare, pe parcursul celor 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, un investitor și partener comercial pe măsură, care sprijină cu fermitate procesele democratice și parcursul european al Republicii Moldova. Au fost abordate și subiecte ce țin de domeniul energetic și impactul războiului injust al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

Secretarul de Stat a ținut să aducă mulțumiri părții japoneze pentru asistența substanțială, circa 14 milioane dolari SUA, acordată Republicii Moldova în gestionarea fluxului refugiaților, pentru sprijinul țării noastre prin multiple proiecte de dezvoltare, în așa sectoare precum agricultura, medicina, educația ș.a., dar și pentru invitația țării noastre de a participa în condiții preferențiale la Expo Osaka 2025.

Profesorul Miyake este un expert japonez renumit în relații internaționale, diplomație, economie și securitate, columnist și comentator politic la editoriale japoneze importante, cum ar fi Japan Time ș.a.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!