ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Statele UE nu au ajuns la un acord privind plafonarea prețului la gaze naturale

07:20 | 25.11.2022 Categorie: Externe

Bruxelles, 25 nov. /MOLDPRES/. Ţările membre ale UE au exprimat joi opinii diverse cu privire la o propunere a Comisiei Europene destinată plafonării preţului gazelor naturale, pe care majoritatea celor 27 de state au apreciat-o ca fiind ineficientă, ceea ce le-a obligat să amâne adoptarea altor măsuri de răspuns la criza energetică, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Miniştrii Energiei țărilor UE au aprobat un text privind achiziţiile grupate de gaze naturale, la care pot participa, voluntar, consorţii de companii, şi un mecanism de solidaritate pentru ţările ameninţate de penurii, precum şi un alt text care simplifică autorizaţiile pentru infrastructurile de energie regenerabilă.

Însă, au apărut divergențe serioase și proiectele nu au putut fi adoptate în mod formal din cauza unui blocaj cu privire la cea de a treia propunere a Comisiei Europene, vizând plafonarea preţului gazelor. Ministrul ceh al Industriei, Josef Sikela a menționat că „adoptarea formală va surveni ulterior, împreună cu acordul politic” cu privire la mecanismul de plafonare.

Sikela a adăugat cu sinceritate că „discuţiile au fost aprinse cu privire la acest punct, există poziţii foarte divergente, dar dezbaterea abia a început”. Autorităţile de la Praga consideră că rămâne de convocat o nouă reuniune ministerială pentru mijlocul lunii decembrie, în speranţa că acest dosar va putea fi deblocat înainte de summitul liderilor UE.

Negocierile vor continua în luna decembrie, iar situația de pe piața energetică rămâne una gravă. Lucrurile se complică și prin agravarea situației din Ucraina, unde Rusia distruge metodic infrastructura energetică.

Foto: agenzianova.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!