ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovene a avut o întrevedere cu omologul său din Georgia

08:41 | 25.11.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu a găzduit la Chișinău o vizită de lucru a omologului său georgian Ilia Darchiashvili, transmite MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Oficialii au avut ocazia să se întâlnească anterior în diferite formate - atât la New York în cadrul segmentului înalt al ONU, la Praga, în cadrul interacțiunilor pe linia UE precum și la Luxemburg, acolo unde autoritățile ambelor state au primit chestionarele pentru evaluarea gradului de pregătire pentru aderarea la UE.

„Suntem solidari în evaluarea evenimentelor din regiune și am discutat, evident, despre faptul că împreună condamnăm războiului nejustificat, neprovocat și brutal declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.

L-am informat pe colegul meu că din cauza bombardamentelor barbare ale Federației Ruse îndreptate asupra infrastructurii energetice din Ucraina, pe 23 noiembrie Moldova a rămas timp de mai multe ore fără electricitate. Este clar că războiul Rusiei contra Ucrainei afectează inclusiv pe fiecare cetățean al Republicii Moldova, indiferent de preferințele sale politice sau geopolitice”, a spus ministrul de externe Nicu Popescu.

Șeful diplomației Republicii Moldova a mai adăugat că la New York a avut loc o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, unde ambasadorul nostru a informat comunitatea internațională despre consecințele acestui război asupra Republicii Moldova.

Revenind la agenda bilaterală cu Georgia, s-a constatat că în 30 de ani de relații diplomatice avem un potențial de împlinit, iar recenta vizită a președintelui Salome Zourabichvili la Chișinău a reprezentat și ocazia inaugurării unei noi rute aeriene directe Chișinău-Tbilisi.

Oficialii au stabilit să intensifice legăturile economice, legăturile între oamenii de afaceri, legăturile turistice și, evident, cele politico-diplomatice.

„Planificăm organizarea unui forum al oamenilor de afaceri în primăvara anului viitor, precum și crearea unui grup de lucru care va evalua fezabilitatea și va discuta cu partenerii din mediul privat dacă ar exista suficient interes pentru ruta maritimă directă între porturile Giurgiulești și portul Poti din Georgia, lucru care ar putea permite intensificarea relațiilor noastre comerciale directe dar și conectarea regiunii Caucazului de sud cu restul spațiului european, prin Republica Moldova.

Am discutat în detalii și viitorul nostru european, dar și modalitățile de implementare a recomandărilor Comisiei Europene.

Vom menține ritmul interacțiunilor diplomatice cu Georgia pentru a obține beneficii concrete în folosul cetățenilor ambelor state”, a conchis oficialul moldovean.

Foto: MAEIE

img22009012

img22009012

img22009012

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!